Printer Friendly Version Vesti @ 27 February 2024 01:09 PM

22. februar 2024. godine

Obeležen Dan državnosti Srbije i Dan Vojske Srbije

U prisustvu brojnih gostiju, ministara u Vladi Republike Severne Makedonije, guvernera Narodne banke, crkvenih velikodostojnika, članova diplomatskog i vojnog kora, gradonačelnika, predstavnika poslovnih krugova, medija, sportista, i predstavnika srpske zajednice u državi domaćina, Ambasada Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji organizovala je svečani prijem povodom Dana državnosti Srbije i Dana Vojske Srbije.

Nakon intoniranja makedonske i srpske himne, u izvođenju prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu, gđe Jadranke Jovanović, prisutnima se obratila ambasadorka Nevena Jovanović, koja je tom prilikom ukazala na značaj 15. februara, praznika Sretenja - Dana državnosti Srbije, koji predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istorijskom, političkom, kulturnom i verskom kalendaru naše zemlje. S tim u vezi, podsetila je okupljenje na važnost događaja, početka Prvog srpskog ustanka 1804. godine i donošenja prvog Ustava Knjaževstva Srbije (Sretenjskog ustava) 1835. godine,  koji su, upravo na Sretenje, pre dva veka postavili temelje našoj izgradnji nezavisne i moderne države.

U svom pozdravnom obraćanju, Nj.E. Nevena Jovanović je dodala da Republika Srbija, polazeći upravo od vrednosti i principa slobode i pravdoljubivosti, koje su zaostavština naših predaka, otaca moderne srpske države, danas odlučno i snažno gradi svoju budućnost, ubrzano se razvija ekonomski, privredno i tehnološki, posebno izrazivši ponos zbog činjenice da će naša zemlja biti domaćin specijalizovane svetske izložbe EKSPO 2027.

Istovremeno, Nj.E. Nevena Jovanović je podvukla da Republika Srbija, danas, kada globalni mir i bezbednost iz časa u čas bivaju sve više ugroženi, ostaje dosledna svojoj politici vojne neutralnosti i borbi za očuvanje sopstvenog teritorijalnog integriteta i poštovanje osnovnih principa međunarodnog javnog prava. U tom kontekstu, ambasadorka Nevena Jovanović je naglasila da Republike Srbija,  politikom koju sprovodi državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nedvosmisleno ostaje posvećana svom evropskom putu, težeći punopravnom članstvu u Evropskoj uniji kao jednom od svojih glavnih strateških ciljeva, istovremeno negujući odnose sa tradicionalnim prijateljskim zemljama u svim delovima sveta.

Nj.E. Nevena Jovanović još jednom je naglasila da Republika Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Republikom Severnom Makedonijom, kao i da je Republika Srbija spremna da, zajedničkim snagama, nastavi sa produbljivanjem bilateralnih veza. S tim u vezi,  ambasadorka Jovanović je podsetila na nedavno istupanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića prilikom obeležavanja Dana Sv. Save, nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, poručivši da naša zemlja ništa ne traži i ne očekuje od Severne Makedonije, osim što se nada da će ova, za nas, bratska zemlja, uvek prihvatiti našu produženu ruku prijateljstva.