Printer Friendly Version Вести @ 27 February 2024 01:06 PM

22. фебруар 2024. године

Обележен Дан државности Србије и Дан Војске Србије

У присуству бројних гостију, министара у Влади Републике Северне Македоније, гувернера Народне банке, црквених великодостојника, чланова дипломатског и војног кора, градоначелника, представника пословних кругова, медија, спортиста, и представника српске заједнице у држави домаћина, Амбасада Републике Србије у Републици Северној Македонији организовала је свечани пријем поводом Дана државности Србије и Дана Војске Србије.

Након интонирања македонске и српске химне, у извођењу првакиње опере Народног позоришта у Београду, гђе Јадранке Јовановић, присутнима се обратила амбасадорка Невена Јовановић, која је том приликом указала на значај 15. фебруара, празника Сретења - Дана државности Србије, који представља један од најзначајнијих датума у историјском, политичком, културном и верском календару наше земље. С тим у вези, подсетила је окупљење на важност догађаја, почетка Првог српског устанка 1804. године и доношења првог Устава Књажевства Србије (Сретењског устава) 1835. године,  који су, управо на Сретење, пре два века поставили темеље нашој изградњи независне и модерне државе.
У свом поздравном обраћању, Њ.Е. Невена Јовановић је додала да Република Србија, полазећи управо од вредности и принципа слободе и правдољубивости, које су заоставштина наших предака, отаца модерне српске државе, данас одлучно и снажно гради своју будућност, убрзано се развија економски, привредно и технолошки, посебно изразивши понос због чињенице да ће наша земља бити домаћин специјализоване светске изложбе ЕКСПО 2027.

Истовремено, Њ.Е. Невена Јовановић је подвукла да Република Србија, данас, када глобални мир и безбедност из часа у час бивају све више угрожени, остаје доследна својој политици војне неутралности и борби за очување сопственог територијалног интегритета и поштовање основних принципа међународног јавног права. У том контексту, амбасадорка Невена Јовановић је нагласила да Републике Србија,  политиком коју спроводи државно руководство на челу са председником Александром Вучићем, недвосмислено остаје посвећана свом европском путу, тежећи пуноправном чланству у Европској унији као једном од својих главних стратешких циљева, истовремено негујући односе са традиционалним пријатељским земљама у свим деловима света.

Њ.Е. Невена Јовановић још једном је нагласила да Република Србија придаје велики значај односима са Републиком Северном Македонијом, као и да је Република Србија спремна да, заједничким снагама, настави са продубљивањем билатералних веза. С тим у вези,  амбасадорка Јовановић је подсетила на недавно иступање председника Републике Србије Александра Вучића приликом обележавања Дана Св. Саве, националног празника Срба у Северној Македонији, поручивши да наша земља ништа не тражи и не очекује од Северне Македоније, осим што се нада да ће ова, за нас, братска земља, увек прихватити нашу продужену руку пријатељства.