Printer Friendly Version Vesti @ 22 December 2023 12:34 PM

22. decembar 2023.godine

Intervju ambasadorke Jovanović za list „Ekonomist“

Ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, u intervjuu za decembarsko izdanje prestižnog lista „Ekonomist“, koji se pod licencom izdaje i na makedonskom jeziku, poručila je da Republika Srbija na Republiku Severnu Makedoniju gleda kao na jednog od svojih najbližih suseda sa kojim deli zajedničku istoriju, kao i želju za stvaranje zajedničke evropske budućnosti.

Ona je istakla da je godinu za nama obeležio nastavak pozitivnog trenda u razvoju saradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa između Srbije i Severne Makedonije. Naglasila je i da su naše dve zemlje nastavile sa politikom negovanja dobrosusedskih odnosa i unapređivanja međusobnih relacija u svim oblastima od obostranog interesa, polazeći od zajedničke ideje o kontinuiranom poboljšanju kvaliteta života naših građana i izgradnji perspektivne budućnosti za čitav naš region, koja treba da počiva na načelima mira, stabilnosti i uzajamne povezanosti, pre svega, ekonomske.

Ona je ocenila da već nekoliko godina unazad, dodatnom produbljivanju naših odnosa značajno doprinosi i inicijativa „Otvoreni Balkan“, a dinamika sprovođenja i efikasnost konkretnih projekata u okviru ove inicijative, svedoče o njenim višestruko pozitivnim rezultatima koji su doveli do povećavanja konkurentnosti našeg regiona. Kako je navela, samo u prethodnoj godini realizovano je više važnih projekata i dogovora (poput uspostavljanja integrisanog sistema elektronske naplate putarina ili poput nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji za uspostavljanje železničke mreže visokih performansi koji će omogućiti saradnju u izgradnji brze pruge Niš-Skoplje), koji će se direktno odraziti na poboljšanje svakodnevnog kvaliteta života naših građana i doprineti njihovoj većoj povezanosti. Takođe, podsetila da je ove godine ukupna robna razmena između Srbije i Severne Makedonije na rekordnom nivou i iznosi skoro jednu i po milijardu evra, što je za 28 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“ ambasadorka Jovanović osvrnula se i na nedavno održani, drugi po redu, sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji je uz impozantan broj izlagača iz našeg regiona, ali i brojnih gostiju iz Evrope i celog sveta, pokazao da ponosno možemo da stanemo „rame uz rame“ sa nekima od najrenomiranijih svetskih proizvođača vina, a naš region predstavljen je kao bogata riznica vinske i gastronomske ponude.

Ona je poručila i da će dodatna prilika za promociju našeg regiona biti svakako i specijalizovana svetska izložba EKSPO, koja se održava u Beogradu 2027. godine, kao i da nam posebno zadovoljstvo predstavlja to što će se na njemu predstaviti i Severna Makedonija.

Govoreći o globalnim izazovima ambasadorka Jovanović je istakla da u ovoj godini svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto, a globalni mir i stabilnost nastavljaju da budu ugroženi. Ona je ocenila da se, u godini koja dolazi, zemlje našeg regiona i svet u celini mogu suočiti sa dodatnim izazovima.

U uslovima tako složenih geopolitičkih dešavanja, ključni prioritet za Republiku Srbiju nastavlja da bude očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, kao i zaštita naših vitalnih nacionalnih interesa, poručila je ambasadorka Jovanović i dodala da Republika Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ostaje duboko posvećena očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, negovanju dobrosusedskih odnosa, kao i rešavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem i dijalogom.

U tom kontekstu nastavak uzlazne putanje razvoja bilateralnih odnosa sa Severnom Makedonijom zauzima značajno mesto. Ambasadorka Jovanović poručila je da u narednoj godini ostajemo posvećeni negovanju naših partnerskih i prijateljskih veza, uz nadu da ćemo, negujući pozitivne tendencije, u 2024. godini svedočiti novim, inovativnim zajedničkim projektima i potezima, na obostranu korist naših država i svih naših građana.

Za decembarsko izdanje prestižnog časopisa „Ekonomist“ osim ambasadorke Nevene Jovanović, govorili su i ambasadori SAD, delegacije EU, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva akreditovani u Republici Severnoj Makedoniji, kao i predstavnici državnih institucija i istaknuti privrednici.