Printer Friendly Version Вести @ 22 December 2023 12:29 PM

22. децембар 2023. године

Интервју амбасадорке Јовановић за лист „Економист“

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, у интервјуу за децембарско издање престижног листа „Економист“, који се под лиценцом издаје и на македонском језику, поручила је да Република Србија на Републику Северну Македонију гледа као на једног од својих најближих суседа са којим дели заједничку историју, као и жељу за стварање заједничке европске будућности.

Она је истакла да је годину за нама обележио наставак позитивног тренда у развоју сарадње и свеукупних билатералних односа између Србије и Северне Македоније. Нагласила је и да су наше две земље, наставиле са политиком неговања добросуседских односа и унапређивања међусобних релација у свим областима од обостраног интереса, полазећи од заједничке идеје о континуираном побољшању квалитета живота наших грађана и изградњи перспективне будућности за читав наш регион, која треба да почива на начелима мира, стабилности и узајамне повезаности, пре свега, економске.

Она је оценила да већ неколико година уназад, додатном продубљивању наших односа значајно доприноси и иницијатива „Отворени Балкан“, а динамика спровођења и ефикасност конкретних пројеката у оквиру ове иницијативе, сведоче о њеним вишеструко позитивним резултатима који су довели до повећавања конкурентности нашег региона. Како је навела, само у претходној години реализовано је више важних пројеката и договора (попут успостављања интегрисаног система електронске наплате путарина или попут недавно потписаног Меморандума о сарадњи за успостављање железничке мреже високих перформанси који ће омогућити сарадњу у изградњи брзе пруге Ниш-Скопље), који ће се директно одразити на побољшање свакодневног квалитета живота наших грађана и допринети њиховој већој повезаности. Такође, подсетила да је ове године укупна робна размена између Србије и Северне Македоније на рекордном нивоу и износи скоро једну и по милијарду евра, што је за 28 посто више у односу на претходну годину.

Говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“ амбасадорка Јовановић осврнула се и на недавно одржани, други по реду, сајам „Винска визија Отвореног Балкана“, који је уз импозантан број излагача из нашег региона, али и бројних гостију из Европе и целог света, показао да поносно можемо да станемо „раме уз раме“ са некима од најреномиранијих светских произвођача вина, а наш регион представљен је као богата ризница винске и гастрономске понуде.

Она је поручила и да ће додатна прилика за промоцију нашег региона бити свакако и специјализована светска изложба ЕКСПО, која се одржава у Београду 2027. године, као и да нам посебно задовољство представља то што ће се на њему представити и Северна Македонија.

Говорећи о глобалним изазовима амбасадорка Јовановић је истакла да у овој години свет није постао ни боље ни безбедније место, а глобални мир и стабилност настављају да буду угрожени. Она је оценила да се, у години која долази, земље нашег региона и свет у целини могу суочити са додатним изазовима.

У условима тако сложених геополитичких дешавања, кључни приоритет за Републику Србију наставља да буде очување територијалног интегритета и суверенитета наше земље, као и заштита наших виталних националних интереса, поручила је амбасадорка Јовановић и додала да Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, остаје дубоко посвећена очувању регионалног мира и безбедности, неговању добросуседских односа, као и решавању свих отворених питања мирним путем и дијалогом.

У том контексту наставак узлазне путање развоја  билатералних односа са Северном Македонијом заузима значајно место. Амбасадорка Јовановић поручила је да у наредној години остајемо посвећени неговању наших партнерских и пријатељских веза, уз наду да ћемо, негујући позитивне тенденције, у 2024. години сведочити новим, иновативним заједничким пројектима и потезима, на обострану корист наших држава и свих наших грађана.

За децембарско издање престижног часописа „Економист“ осим амбасадорке Невене Јовановић, говорили су и амбасадори САД, делегације ЕУ, Италије и Уједињеног Краљевства акредитовани у Републици Северној Македонији, као и представници државних институција и истакнути привредници.