Printer Friendly Version Вести @ 20 November 2023 12:20 PM

16. новембар 2023. године

Отворена изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења"

У организацији Музеја жртава геноцида и Музеја македонске борбе за самосталност, а уз подршку Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији и Српског културно-информативног центра “Спона” у Скопљу је свечано отворена изложба “Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења", коју чине радови монахиње Марије, припаднице сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу (Епархија пакрачко - славонска).

Том приликом, о значају поставке, која на дирљив и дубок начин сведочи о страдању српског народа на територији Независне Државе Хрватске током II светског рата, као и о важности неговања културе сећања, говорили су директорка Музеја македонске борбе за самосталност Даниела Николова, директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, ауторка изложбе др Јелена Ердељан, Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован, као и  Адам Шукало, лични изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, који је и званично отворио изложбу.

Отварању изложбене поставке, која ће бити доступна македонској јавности у Музеју македонске борбе за самосталност све до 16. децембра 2023. године, присуствовао је велики број представника државних институција Северне Македоније, црквених званичника, чланова дипломатског кора и заинтересованих грађана.