Printer Friendly Version Вести @ 13 November 2023 11:29 AM

11. новембар 2023. године

Обележена 105. годишњица Дана примирја у Првом светском рату


Државном церемонијом, у организацији  Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији, на Српском војничком гробљу у Битољу обележена је 105. годишњица Дана примирја у Првом светском рату. Државну делегацију предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић.

Том приликом, присутнима се обратио државни секретар Антић и поручио да Србија негује успомену на славне претке, њихову жртву и јуначке подвиге.

,,Ево нас данас на важном месту, на српском војничком гробљу у Битољу где су похрањени посмртни остаци 1321 српског војника из балканских и Првог светског рата. Дошли смо у име Владе Републике Србије да пред светим гробовима и моштима јунака са Горничева и Кајмакчалана још једанпут поновимо да садашња Србија не заборавља њихову жртву", рекао је Антић.

Обележавању Дана примирја присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, представници државних институција Републике Северне Македоније, представници политичких партија и удружења Срба у Северној Македонији, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова две државе, као и представници дипломатског и војног кора у Републици Северној Македонији, кадети Војне академије, представници и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета.

Истог дана, у име Владе Републике Србије, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, у пратњи изасланика одбране Републике Србије пуковника Небојше Ђорђевића и колега из Амбасаде Републике Србије у Скопљу, положила је венце на српским војничким гробљима у селима Бач, Живојно, Добровени и Скочивир која се налазе у подножју Кајмакчалана.