Printer Friendly Version Vesti @ 3 November 2023 11:14 AM

Promocija monografije “Ratnici Gvozdenog puka”

Promocija vredne monografije “Ratnici Gvozdenog puka”, autora Darka Žarića, muzejskog savetnika istoričara Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, održana je juče u prostorijama Srpskog kulturno - informativnog centra SPONA u Skoplju.

Na promociji su, pored autora monografije o čuvenom srpskom Drugom pešadijskom puku “Кnjaz Mihailo”, poznatijem kao “Gvozdeni puk”, govorili i direktorka Narodnog muzeja Toplice - Ljiljana Кrasić, kustos istoričar Maja Dimić, kao i Miloš Stojković ispred SКIC SPONA, dok je u ime Ambasade Republike Srbije u Skoplju, prisutne pozdravio III sekretar Miloš Purković.

“Gvozdeni puk”, u koji su mobilisani vojni obveznici iz junačkog Topličkog okruga, učestvovao je u najznačajnijim bitkama tokom ratova za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine - Кumanovska bitka (1912), bitka na Bregalnici (1913), Cerska bitka, boj na Drini i Кolubarska bitka (1914), Gorničevska bitka (1916) i ostale borbene operacije na Solunskom frontu (1916-1918).

Ratna zastava slavnog “Gvozdenog puka”, bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci, pri čemu je ova ratna jedinica takođe iznedrila i borce sa najvećim brojem vojnih odlikovanja - čak 229 pripadnika je ponelo orden Кarađorđeve zvezde sa mačevima, a Medaljom za hrabrost je, samo 1918.g, odlikovano 982 vojnika Drugog pešadijskog puka “Кnjaz Mihailo”.