Printer Friendly Version Vesti @ 3 November 2023 11:12 AM

22. oktobar 2023. godine

Obeležena 111. godišnjica Кumanovske bitke

Državna delegacija Republike Srbije predvođena ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem učestvovala je na državnoj ceremoniji povodom obeležavanja 111. godišnjice Кumanovske bitke na Spomen-kompleksu Zebrnjak kod Кumanova. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predsednik  Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ambasador Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić kao i predstavnici Srba i srpskih udruženja u Severnoj Makedoniji, predstavnici lokalnih vlasti države domaćina, predstavnici boračkih udruženja i udruženja za negovanje tradicija, kao i potomci poginulih srpskih vojnika.

Tom prilikom ministar Selaković istakao je da su srpski i makedonski narod mnogo puta u istoriji delili dobro i zlo. On je zahvalio Vladi Severne Makedonije, Gradu Кumanovu, Opštini Staro Nagoričane i svima koji su omogućili obeležavanje ovog velikog događaja iz zajedničke prošlosti. 

On je naglasio oda su naši preci ovde došli da oslobađaju svoju braću i sestre po krvi i veri koji su vekovima trpeli pod osmanskim ropstvom.

,,U toj dobroj veri, mi smo došli danas ovde da se zahvalimo onima koji čuvaju večnu uspomenu i ovaj večni dom naših predaka koji su izginuli u Кumanovskoj bici, da kažemo da se danas zajednički borimo za mir, da se zajednički borimo za prosperitet naših ljudi, naših žena, dece, starih, svih onih koji sa nama žive zajedno i dele životni prostor", rekao je ministar Selaković.

Dodao je da se "u borbi za mir i prosperitet borimo za svako novo radno mesto, da se borimo da na trećim tržištima i u trećim državama, kroz Otvoreni Balkan i zajednički nastupamo i jačamo naše privrede i da zajednički vidimo budućnost u evropskoj porodici i zajednici naroda kojoj smo pripadali i pre 111 godina, kojoj pripadamo i danas i kojoj i kulturološki i civilizacijski pripadaćemo i u budućnosti".

Кumanovska bitka, vođena 23. i 24. oktobra 1912. godine, jedna je od najznačajnijih bitaka u istoriji srpskog naroda, s obzirom da je veličanstvena pobeda kod Кumanova dala nemerljiv doprinos za oslobođenje ovih prostora od viševekovne osmanske vlasti.

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjak, delo arhitekte Momira Кorunovića, podignuta je 1937. godine u čast poginulim vojnicima, kao simbol stalnog žrtvovanja Srba za slobodu. Visina originalnog spomenika iznosila je 48,5 metara, ali su nažalost, bugarske snage porušile kulu na spomeniku 1942. godine.