Printer Friendly Version Вести @ 3 November 2023 09:15 AM

Промоција монографије “Ратници Гвозденог пука”

Промоција вредне монографије “Ратници Гвозденог пука”, аутора Дарка Жарића, музејског саветника историчара Народног музеја Топлице из Прокупља, одржана је јуче у просторијама Српског културно - информативног центра СПОНА у Скопљу.

На промоцији су, поред аутора монографије о чувеном српском Другом пешадијском пуку “Књаз Михаило”, познатијем као “Гвоздени пук”, говорили и директорка Народног музеја Топлице - Љиљана Красић, кустос историчар Маја Димић, као и Милош Стојковић испред СКИЦ СПОНА, док је у име Амбасаде Републике Србије у Скопљу, присутне поздравио III секретар Милош Пурковић.

“Гвоздени пук”, у који су мобилисани војни обвезници из јуначког Топличког округа, учествовао је у најзначајнијим биткама током ратова за ослобођење и уједињење 1912-1918. године - Кумановска битка (1912), битка на Брегалници (1913), Церска битка, бој на Дрини и Колубарска битка (1914), Горничевска битка (1916) и остале борбене операције на Солунском фронту (1916-1918).

Ратна застава славног “Гвозденог пука”, била је најодликованија застава у српској војсци, при чему је ова ратна јединица такође изнедрила и борце са највећим бројем војних одликовања - чак 229 припадника је понело орден Карађорђеве звезде са мачевима, а Медаљом за храброст је, само 1918.г, одликовано 982 војника Другог пешадијског пука “Књаз Михаило”.

Припаднице славом овенчаног “Гвозденог пука” биле су и Милунка Савић и Флора Сендс, једине жене носиоци Карађорђеве звезде са мачевима.