Printer Friendly Version Вести @ 3 November 2023 09:13 AM

22. октобар 2023. године

Обележена 111. годишњица Кумановске битке

Државна делегација Републике Србије предвођена министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем учествовала је на државној церемонији поводом обележавања 111. годишњице Кумановске битке на Спомен-комплексу Зебрњак код Куманова. Свечаној церемонији присуствовали су и председник  Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и представници Срба и српских удружења у Северној Македонији, представници локалних власти државе домаћина, представници борачких удружења и удружења за неговање традиција, као и потомци погинулих српских војника.

Том приликом министар Селаковић истакао је да су српски и македонски народ много пута у историји делили добро и зло. Он је захвалио Влади Северне Македоније, Граду Kуманову, Општини Старо Нагоричане и свима који су омогућили обележавање овог великог догађаја из заједничке прошлости.

Он је нагласио ода су наши преци овде дошли да ослобађају своју браћу и сестре по крви и вери који су вековима трпели под османским ропством.

,,У тој доброј вери, ми смо дошли данас овде да се захвалимо онима који чувају вечну успомену и овај вечни дом наших предака који су изгинули у Kумановској бици, да кажемо да се данас заједнички боримо за мир, да се заједнички боримо за просперитет наших људи, наших жена, деце, старих, свих оних који са нама живе заједно и деле животни простор", рекао је министар Селаковић.

Додао је да се "у борби за мир и просперитет боримо за свако ново радно место, да се боримо да на трећим тржиштима и у трећим државама, кроз Отворени Балкан и заједнички наступамо и јачамо наше привреде и да заједнички видимо будућност у европској породици и заједници народа којој смо припадали и пре 111 година, којој припадамо и данас и којој и културолошки и цивилизацијски припадаћемо и у будућности".

Кумановска битка, вођена 23. и 24. октобра 1912. године, једна је од најзначајнијих битака у историји српског народа, с обзиром да је величанствена победа код Куманова дала немерљив допринос за ослобођење ових простора од вишевековне османске власти.

Спомен-костурница на брду Зебрњак, дело архитекте Момира Коруновића, подигнута је 1937. године у част погинулим војницима, као симбол сталног жртвовања Срба за слободу. Висина оригиналног споменика износила је 48,5 метара, али су нажалост, бугарске снаге порушиле кулу на споменику 1942. године.