Printer Friendly Version Vesti @ 5 July 2023 08:32 AM

29. jun 2023. godine

Obeležena godišnjica Bregalničke bitke u Drugom balkanskom ratu

Državnim ceremonijama na brdu Kalenica kod Štipa, odnosno u selima Cera (opština Makedonska Kamenica) i Donje Karaslare (opština Veles), u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, predstavnika lokalnih samouprava, srpskih boračkih udruženja i udruženja Srba u Severnoj Makedoniji, obeležena je 110. godišnjica Bregalničke bitke u Drugom balkanskom ratu i odata je počast srpskim vojnicima stradalim na ovom području u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje otadžbine od 1912. do 1918. godine.

Tom prilikom, govoreći o podvizima srpske vojske tokom Balkanskih ratova i potonjeg Velikog rata, ministar Selaković je podvukao važnost negovanja kulture sećanja, što je ocenio kao jedan od ključnih elemenata za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba na ovim prostorima. Ujedno, iskoristio je priliku da najavi da će na jesen, nizom manifestacija i Svečanom akademijom u Beogradu, na dostojanstven i velelepan način biti obeležena 110. godišnjica Bregalničke bitke.

Na brdu Kalenica je 1928. godine izgrađena spomen kosturnica u kojoj su bili smešteni posmrtni ostaci 6.000 palih srpskih ratnika u Bregalničkoj bici, od ukupno 16.500 koliko ih je stradalo tokom borbi. Nažalost, kosturnica je uništena od strane bugarskih snaga u Drugom svetskom ratu.

U spomen kosturnici u selu Cera pohranjeni su ostaci više od 900 poginulih ratnika u okršaju na Govedarevom brdu u završnim borbama Bregalničke bitke tokom jula 1913. godine.

Spomen kapela sa kosturnicom u selu Donje Karaslare završena je 1929. godine, u čast više od 1.500 srpskih vojnika stradalih u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine, čiji posmrtni ostaci ovde počivaju.