Printer Friendly Version Вести @ 5 July 2023 08:28 AM

29. јун 2023. године

Обележена годишњица Брегалничке битке у Другом балканском рату

Државним церемонијама на брду Каленица код Штипа, односно у селима Цера (општина Македонска Каменица) и Доње Карасларе (општина Велес), у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића, представника локалних самоуправа, српских борачких удружења и удружења Срба у Северној Македонији, обележена је 110. годишњица Брегалничке битке у Другом балканском рату и одата је почаст српским војницима страдалим на овом подручју у ратовима за ослобођење и уједињење отаџбине од 1912. до 1918. године.

Том приликом, говорећи о подвизима српске војске током Балканских ратова и потоњег Великог рата, министар Селаковић је подвукао важност неговања културе сећања, што је оценио као један од кључних елемената за очување националног и културног идентитета Срба на овим просторима. Уједно, искористио је прилику да најави да ће на јесен, низом манифестација и Свечаном академијом у Београду, на достојанствен и велелепан начин бити обележена 110. годишњица Брегалничке битке.

На брду Каленица је 1928. године изграђена спомен костурница у којој су били смештени посмртни остаци 6.000 палих српских ратника у Брегалничкој бици, од укупно 16.500 колико их је страдало током борби. Нажалост, костурница је уништена од стране бугарских снага у Другом светском рату.

У спомен костурници у селу Цера похрањени су остаци више од 900 погинулих ратника у окршају на Говедаревом брду у завршним борбама Брегалничке битке током јула 1913. године.

Спомен капела са костурницом у селу Доње Карасларе завршена је 1929. године, у част више од 1.500 српских војника страдалих у ратовима за ослобођење и уједињење од 1912. до 1918. године, чији посмртни остаци овде почивају.