Printer Friendly Version Вести @ 4 July 2023 02:45 PM

28. јун 2023. године

Обележавање Видовдана парастосом косовским јунацима у цркви Светог Архангела Михаила у Скопљу и одржавањем традиционалног турнира у малом фудбалу у Куманову

Поводом обележавања Видовдана и 634. годишњице од Косовске битке, амбасадорка Републике Србије у Северној Македонији Невена Јовановић присуствовала је парастосу палим косовским јунацима у цркви Светог Архангела Михаила у Скопљу, након чега је, у црквеној крипти, положила ловоров венац на спомен плочу српским војницима страдалим у Првом светском рату, чији посмртни остаци овде почивају.

Амбасадорка Јовановић изразила је захвалност припадницима српске заједнице у Северној Македонији на присуству поводом обележавања Видовдана, истакавши значај окупљања у знак сећања и одавања почасти нашим храбрим прецима страдалим у ратовима за слободу отаџбине.

У крипти цркве Светог Архангела Михаила у Скопљу сачувани су посмртни остаци око три хиљаде српских војника Вардарског, Брегалничког, Косовског, Битољског и Ибарског пука, погинулих на брду Гази Баба током Првог светског рата.

Значајни празник је обележен и у Куманову, одржавањем традиционалног “Видовданског турнира” у малом фудбалу, а том приликом, посебан гост био је министар задужен за односе са дијаспором у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, који је са амбасадорком Невеном Јовановић, уручио медаље и пехаре најбољим тимовима.