Printer Friendly Version Vesti @ 26 May 2023 01:09 PM

Intervju ambasadorke Jovanović za Makedonsku radio televiziju 1

Ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović gostovala je u emisiji „Diplomatija i biznis“, na prvom programu Makedonske radio televizije,  u kojoj je govorila o bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije, inicijativi „Otvoreni Balkan“ i njenom doprinosu unapređenju odnosa dve prijateljske zemlje, značaju procesa evrointegracija Srbije, položaju brojne srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, kao i o ličnim utiscima o Severnoj Makedoniji.

Ambasadorka Jovanović poručila je da Republika Srbija pridaje veliku pažnju odnosima sa Republikom Severnom Makedonijom, koji poslednjih godina idu uzlaznom putanjom. Ona je istakla i da je, tokom nedavne posete predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Кovačevskog u razgovorima sa našim najvišim državnim vrhom, obostrano konstatovano da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji. U tom kontekstu je istakla da je Republika Severna Makedonija jedan od naših najbližih suseda, i da, kako je to nekoliko puta ponovljeno i od strane našeg predsednika Aleksandra Vučića, jedini interes koji Srbija ima u odnosu na Severnu Makedoniju, je da gradi dugovečne i prijateljske odnose u cilju poboljšanja kvaliteta života svih naših građana.

Ona je ocenila da uzlaznoj putanji u našim odnosima svakako značajno doprinosi i inicijativa „Otvoreni Balkan“ – autohtona inicijativa do koje su zajedničkim razgovorima i radom došli lideri tri zemlje članice – Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Naglasila i da inicijativa „Otvoreni Balkan“ u nekoliko godina postojanja već beleži značajne pozitivne efekte, koji se pre svega reflektuju u povećanju spoljnotrgovinske razmene, kao i u saradnji u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe podsetila da je inicijativa „Otvoreni Balkan“, od svog osnivanja, otvorena za sve u regionu Zapadnog Balkana, kao i da se u razgovorima sa privrednicima i predstavnicima biznis sektora u regionu već prepoznaje njen značaj. Ambasadorka Jovanović iskoristila je priliku i da najavi drugi po redu sajam vina – „Vinska vizija“ koji će se i ove jeseni, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, održati u Beogradu.

Ambasadorka Jovanović istakla je i da je ekonomska razmena između naše dve zemlje u protekloj godini iznosila oko milijardu i 400 miliona evra, naglasivši da je to rezultat našeg zajedničkog rada, kako bilateralnog, tako i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“. Navela i da je uočen ogroman potencijal u turističkoj saradnji i promociji turističkih potencijala naše dve zemlje, te da je u poslednje dve godine značajno povećan broj turista koji dolazi iz Srbije u Severnu Makedoniju i obrnuto.

Кada je reč o napretku Srbije na putu evrointegracija ambasadorka Jovanović je poručila da je Republika Srbija posvećena sprovođenju sveobuhvatnih reformi koje treba da ubrzaju evropsku integraciju zemlje i doprinesu boljitku građana, kao i da je reformski proces, koji mi kao društvo sprovodimo na tom putu, od suštinske važnosti.
Na pitanje da li je situacija sa Кosovom i Metohijom „teret“ Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ambasadorka Jovanović poručila da pitanje Кosova i Metohije nije „teret“ već pitanje od suštinskog i nacionalnog značaja, da je za nas to teška borba koju vodimo, ali borba u kojoj smo veoma istrajni. Ona je istakla da su razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, teški i da katkada ne nailaze na konstruktivnost i razumevanje druge strane, ali da će Beograd uvek biti konstruktivan i pouzdan partner, što, takođe, očekuje i od druge strane.

Govoreći o položaju srpske zajednice u Republici Severnoj Makedoniji ambasadorka Jovanović je rekla da su srpska zajednica u Severnoj Makedoniji i makedonska zajednica koja živi u Srbiji samo dodatni mostovi koji spajaju naše dve zemlje, podsetivši da je Republika Srbije izuzetno posvećena, pre svega statustu nacionalnih manjina u Srbiji, ali i pružanju podrške Srbima koji žive u dijaspori i regionu. Ona je istakla da u odnosima naše dve države, u tom smislu, ne postoje nikakva otvorena pitanja, kao i da uvek postoji prostora za dodatno unapređivanje odnosa naših manjinskih zajednica, na čemu dve države rade kontinuirano i u neprestanom dijalogu između relevantnih institucija. Poručila i da je za Srbiju kao državu, kada je u pitanju položaj naše zajednice u Severnoj Makedoniji, svakako najvažnije očuvanje kulturnog identiteta, jezika, školovanje na srpskom jeziku, kao i da se, u tom smislu, trudimo da ohrabrimo sve pripadnike našeg naroda, koji žive na ovim prostorima, da iskoriste mehanizme koji su im na raspolaganju za ostvarivanje tih ciljeva.

U emisiji „Diplomatija i biznis“ na Makedonskoj radio televiziji 1 predstavila se i kompanija MTEL, kao najveća srpska investicija u Severnoj Makedoniji.

Celu emisiju možete pogledati na sledećem linku https://play.mrt.com.mk/play/62430