Printer Friendly Version Вести @ 26 May 2023 01:07 PM

Интервју амбасадорке Јовановић за Македонску радио телевизију 1

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић гостовала је у емисији „Дипломатија и бизнис“, на првом програму Македонске радио телевизије,  у којој је говорила о билатералним односима Србије и Северне Македоније, иницијативи „Отворени Балкан“ и њеном доприносу унапређењу односа две пријатељске земље, значају процеса евроинтеграција Србије, положају бројне српске заједнице у Северној Македонији, као и о личним утисцима о Северној Македонији.

Амбасадорка Јовановић поручила је да Република Србија придаје велику пажњу односима са Републиком Северном Македонијом, који последњих година иду узлазном путањом. Она је истакла и да је, током недавне посете председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског у разговорима са нашим највишим државним врхом, обострано констатовано да су односи две земље најбољи у историји. У том контексту је истакла да је Република Северна Македонија један од наших најближих суседа, и да, како је то неколико пута поновљено и од стране нашег председника Александра Вучића, једини интерес који Србија има у односу на Северну Македонију, је да гради дуговечне и пријатељске односе у циљу побољшања квалитета живота свих наших грађана.

Она је оценила да узлазној путањи у нашим односима свакако значајно доприноси и иницијатива „Отворени Балкан“ – аутохтона иницијатива до које су заједничким разговорима и радом дошли лидери три земље чланице – Србије, Северне Македоније и Албаније. Нагласила и да иницијатива „Отворени Балкан“ у неколико година постојања већ бележи значајне позитивне ефекте, који се пре свега рефлектују у повећању спољнотрговинске размене, као и у сарадњи у свим областима од заједничког интереса.

Такође подсетила да је иницијатива „Отворени Балкан“, од свог оснивања, отворена за све у региону Западног Балкана, као и да се у разговорима са привредницима и представницима бизнис сектора у региону већ препознаје њен значај. Амбасадорка Јовановић искористила је прилику и да најави други по реду сајам вина – „Винска визија“ који ће се и ове јесени, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, одржати у Београду.

Амбасадорка Јовановић истакла је и да је економска размена између наше две земље у протеклој години износила око милијарду и 400 милиона евра, нагласивши да је то резултат нашег заједничког рада, како билатералног, тако и кроз иницијативу „Отворени Балкан“. Навела и да је уочен огроман потенцијал у туристичкој сарадњи и промоцији туристичких потенцијала наше две земље, те да је у последње две године значајно повећан број туриста који долази из Србије у Северну Македонију и обрнуто.

Када је реч о напретку Србије на путу евроинтеграција амбасадорка Јовановић је поручила да је Република Србија посвећена спровођењу свеобухватних реформи које треба да убрзају европску интеграцију земље и допринесу бољитку грађана, као и да је реформски процес, који ми као друштво спроводимо на том путу, од суштинске важности.

На питање да ли је ситуација са Косовом и Метохијом „терет“ Србији у процесу приступања Европској унији, амбасадорка Јовановић поручила да питање Косова и Метохије није „терет“ већ питање од суштинског и националног значаја, да је за нас то тешка борба коју водимо, али борба у којој смо веома истрајни. Она је истакла да су разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине, тешки и да каткада не наилазе на конструктивност и разумевање друге стране, али да ће Београд увек бити конструктиван и поуздан партнер, што, такође, очекује и од друге стране.

Говорећи о положају српске заједнице у Републици Северној Македонији амбасадорка Јовановић је рекла да су српска заједница у Северној Македонији и македонска заједница која живи у Србији само додатни мостови који спајају наше две земље, подсетивши да је Република Србије изузетно посвећена, пре свега статусту националних мањина у Србији, али и пружању подршке Србима који живе у дијаспори и региону. Она је истакла да у односима наше две државе, у том смислу, не постоје никаква отворена питања, као и да увек постоји простора за додатно унапређивање односа наших мањинских заједница, на чему две државе раде континуирано и у непрестаном дијалогу између релевантних институција. Поручила и да је за Србију као државу, када је у питању положај наше заједнице у Северној Македонији, свакако најважније очување културног идентитета, језика, школовање на српском језику, као и да се, у том смислу, трудимо да охрабримо све припаднике нашег народа, који живе на овим просторима, да искористе механизме који су им на располагању за остваривање тих циљева.

У емисији „Дипломатија и бизнис“ на Македонској радио телевизији 1 представила се и компанија МТЕЛ, као највећа српска инвестиција у Северној Македонији.

Целу емисију можете погледати на следећем линку https://play.mrt.com.mk/play/62430