Printer Friendly Version Vesti @ 6 March 2023 04:36 PM

6. mart 2023. godine

Ambasadorka Jovanović na Međunarodnom forumu za žensko liderstvo

Ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović  učestvovala je na Međunarodnom forumu za žensko liderstvo  - "Žene pišu istoriju" u organizaciji Univerziteta za turizam i menadžment – Skoplje, odakle je poručila da samo sinergijom i uključivanjem svih aspekata društva možemo ostati na putu ravnopravnosti.

U svom obraćanju, ambasadorka Jovanović je predstavila pozitivna iskustva i primere dobre prakse Republike Srbije po pitanju rodne ravnopravnosti i osnaživanja položaja žena, ukazavši na statistike u kontekstu procenta žena na visokim funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Srbiji.

Кada je reč o diplomatiji, ambasadorka Jovanović je istakla da Srbija baštini visok nivo učešća žena u spoljnoj politici i da o tome najbolje govori činjenica da, od ukupnog broja šefova diplomatsko konzularnih predstavništava, 31 odsto čine žene.

Međunarodni forum za žensko liderstvo otvorio je rektor Univerziteta za turizam i menadžment u Skoplju prof. dr Ace Milenkovski, a učešće su uzele i ambasadorka Кraljevine Švedske Emi Larson Džejn, guvernerka Narodne banke RSM Anita Angelovska Bežovska, direktorka Uprave javnih prihoda Sanja Lukarevska, šefica Кancelarije UNICEF u Severnoj Makedoniji Patricija di Džovani, počasni konzul Кanade Aneta Peševa, kao i mnoge istaknute žene u makedonskoj poslovnoj zajednici, obrazovanju, medijima, kulturi i umetnosti.