Printer Friendly Version Вести @ 6 March 2023 04:33 PM

6. март 2023. године

Амбасадорка Јовановић на Међународнoм форуму за женско лидерство

Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић  учествовала је на Међународнoм форуму за женско лидерство  - "Жене пишу историју" у организацији Универзитета за туризам и менаџмент – Скопље, одакле је поручила да само синергијом и укључивањем свих аспеката друштва можемо остати на путу равноправности.

У свом обраћању, амбасадорка Јовановић је представила позитивна искуства и примере добре праксе Републике Србије по питању родне равноправности и оснаживања положаја жена, указавши на статистике у контексту процента жена на високим функцијама у извршној и законодавној власти у Србији.

Када је реч о дипломатији, амбасадорка Јовановић је истакла да Србија баштини висок ниво учешћа жена у спољној политици и да о томе најбоље говори чињеница да, од укупног броја шефова дипломатско конзуларних представништава, 31 одсто чине жене.

Међународни форум за женско лидерство отворио је ректор Универзитета за туризам и менаџмент у Скопљу проф. др Аце Миленковски, а учешће су узеле и амбасадорка Краљевине Шведске Еми Ларсон Џејн, гувернерка Народне банке РСМ Анита Ангеловска Бежовска, директорка Управе јавних прихода Сања Лукаревска, шефица Канцеларије УНИЦЕФ у Северној Македонији Патриција ди Џовани, почасни конзул Канаде Анета Пешева, као и многе истакнуте жене у македонској пословној заједници, образовању, медијима, култури и уметности.