Printer Friendly Version Вести @ 14 December 2022 01:43 PM

13. децембар 2022. године

Отворена изложба ''Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 06. априла 1941.''


Изложба ''Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 06. априла 1941.'', у организацији Музеја жртава геноцида у Београду и уз подршку Културно-информативног центра СПОНА из Скопља, свечано је отворена у Националној и универзитетској библиотеци ''Свети Климент Охридски'' у главном граду Републике Северне Македоније.

Предметном изложбом македонској јавности биће представљен историјски контекст и трагичне последице појединачно највећег ратног злочина почињеног над културним и идентитетским наслеђем на читавом подручју Европе током Другог светског рата, у којем је уништен готово читав национални фонд који је обухватао око 354.000 наслова монографских публикација у око 500.000 свезака, преко 1.400 ћириличних рукописа и повеља из периода од XII до XVII века, картографску и графичку збирку од 1.500 бројева, 4.000 наслова часописа и 1.800 наслова новина, укључујући и целокупне библиотеке културних великана попут Вука Караџића, Лукијана Мушицког и Ђуре Даничића.

Током свечаности отварања поставке о разарању Народне библиотеке Србије 06. априла 1941. године, окупљенима су се обратили директор Националне и универзитетске библиотеке ''Свети Климент Охридски'' Рахметули Кући, аутор изложбе и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић и Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић, која је и званично прогласила изложбу отвореном.
Том приликом, амбасадорка Невена Јовановић подсетила је да је Народна библиотека, не случајно, била једна од првих мета ваздухопловних снага нацистичке Немачке, те да стога 06. април 1941. године не представља само дан када је у Србији почео Други светски рат и када је немилосрдно бомбардована престоница тадашње Краљевине Југославије, већ и један од најтужнијих датума за српску и светску културну баштину, када је покушано затирање целокупног културног и националног идентитета једног народа. Она је истакла важност неговања културе сећања како се овакви злочини не би понављали у будућности.

Изложба ''Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 06. априла 1941.'' трајаће до 22. децембра 2022. године.