Printer Friendly Version Vesti @ 11 November 2022 03:48 PM

11. novembar 2022.

Obeležena 104. godišnjica od Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Državnom ceremonijom, u organizaciji  Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Ambasade Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji, na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju obeležena je 104. godišnjica od Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Državnu delegaciju predvodila je pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i NJ.E. ambasador Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović i predstavnici Ambasade R. Srbije.

Tom prilikom, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević poručila je da Srbija čuva sećanje na svoje slavne pretke koji su dali svoje živote u borbama uoči i tokom proboja Solunskog Fronta. Ona je istakla i da Republika Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, čini sve što je u njenoj moći da prevaziđe istorijska nerazumevanja i netoleranciju, koja još uvek postoji među narodima na Balkanu i u širem regionu jugoistoka Evrope.

Osim državne delegacije, državnoj ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su i predstavnici Sobranja i Vlade Republike Severne Makedonije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, diplomatskog i vojnog kora, lokalne samouprave Bitolja, studenti Policijsko-kriminalističkog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda, brojna udruženja Srba iz Severne Makedonije, boračka udruženja i udruženja za negovanje tradicija, kao i potomci poginulih srpskih vojnika.

Istog dana položeni su venci i odata je počast na srpskim vojničkim grobljima u mestima Bač, Živojno, Dobroveni i Skočivir u podnožju planine Nidža.