Printer Friendly Version Вести @ 11 November 2022 03:46 PM

11. новембар 2022.

Обележена 104. годишњица од Дана примирја у Првом светском рату

Државном церемонијом, у организацији  Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији, на Српском војничком гробљу у Битољу обележена је 104. годишњица oд Дана примирја у Првом светском рату. Државну делегацију предводила је помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић.

Свечаној церемонији присуствовали су и Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић и представници Амбасаде Р. Србије.

Том приликом, помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић поручила је да Србија чува сећање на своје славне претке који су дали своје животе у борбама уочи и током пробоја Солунског Фронта. Она је истакла и да Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, чини све што је у њеној моћи да превазиђе историјска неразумевања и нетолеранцију, која још увек постоји међу народима на Балкану и у ширем региону југоистока Европе.

Осим државне делегације, државној церемонији полагања венаца присуствовали су и представници Собрања и Владе Републике Северне Македоније, Министарства одбране и Војске Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, дипломатског и војног кора, локалне самоуправе Битоља, студенти Полицијско-криминалистичког универзитета и Војне академије из Београда, бројна удружења Срба из Северне Македоније, борачка удружења и удружења за неговање традиција, као и потомци погинулих српских војника.

Истог дана положени су венци и одата је почаст на српским војничким гробљима у местима Бач, Живојно, Добровени и Скочивир у подножју планине Ниџа.