Printer Friendly Version Vesti @ 21 October 2022 11:26 AM

21. oktobar 2022.

Dojran: Obeležen Dan srpskog jezika u Severnoj Makedoniji


Ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović učestvovala je danas na konferenciji kojom je obeležen Dan srpskog jezika u Severnoj Makedoniji.

Кonferenciji, u organizaciji Instituta za makedonski jezik „Кrste Misirkov“ Skoplje, prisustvovala i direktorka Instituta za srpski jezik pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Sofija Miloradović, koja sa direktorkom Instituta za makedonski jezik „Кrste Misirkov“ iz Skoplja Elenom Jovanovom-Grujovskom potpisala Memorandum o saradnji dva instituta.

Ambasadorka Jovanović je poručila da je očuvanje maternjeg jezika sastavni deo očuvanja nacionalnog identiteta i ukazala na značaj obrazovanja na srpskom jeziku za predstavnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, podsetivši da se u Republici Severnoj Makedoniji srpski jezik izučava u osnovnom, srednjem i visoko-školskom obrazovanju.

Ona je istakla i da današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji Instituta za makedonski jezik „Кrste Misirkov“ Skoplje i Instituta za srpski jezik pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dodatno produbljuje odnose naše dve zemlje.

Obležavanje Dana srpskog jezika, recitovanjem poznatih stihova Jove Jovanovića Zmaja i Ljubivoja Ršumovića, upotpunili su učenici osnovne škole  „Strašo Pindžur“ iz sela Josifovo, koji izučavaju srpski jezik u okviru predmeta Jezik i kultura Srba.