Printer Friendly Version Вести @ 21 October 2022 11:23 AM

21. октобар 2022.

Дојран: Обележен Дан српског језика у Северној Македонији


Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић учествовала је данас на конференцији којом je обележен Дан српског језика у Северној Македонији.

Конференцији, у организацији Института за македонски језик „Крсте Мисирков“ Скопље, присуствовала и директорка Института за српски језик при Српској академији наука и уметности Софија Милорадовић, која са директорком Института за македонски језик „Крсте Мисирков“ из Скопља Еленом Јовановом-Грујовском потписала Меморандум о сарадњи два института.

Амбасадорка Јовановић је поручила да је очување матерњег језика саставни део очувања националног идентитета и указала на значај образовања на српском језику за представнике српске заједнице у Северној Македонији, подсетивши да се у Републици Северној Македонији српски језик изучава у основном, средњем и високо-школском образовању.

Она је истакла и да данашње потписивање Меморандума о сарадњи Института за македонски језик „Крсте Мисирков“ Скопље и Института за српски језик при Српској академији наука и уметности додатно продубљује односе наше две земље.

Облежавање Дана српског језика, рецитовањем познатих стихова Јове Јовановића Змаја и Љубивоја Ршумовића, употпунили су ученици основне школе  „Страшо Пинџур“ из села Јосифово, који изучавају српски језик у оквиру предмета Језик и култура Срба.