Printer Friendly Version Vesti @ 14 October 2022 02:56 PM

14. oktobar 2022.

Ambasadorka Jovanović na konferenciji „Žene u spoljnoj politici“

U ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović govorila je na Međunarodnoj konferenciji „Žene u spoljnoj politici“, u okviru panela „Žene na vodećim pozicijama i pozicijama odlučivanja“, koji je održan na nivou zamenika ministara spoljnih poslova iz regiona ZB 6.

Кonferenciju, koju već drugu godinu za redom organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Republike Severne Makedonije, otvorili su potpredsednica Vlade Slavica Grkovska i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

U svom obraćanju, ambasadorka Jovanović je predstavila pozitivna iskustva i primere dobre prakse Republike Srbije po pitanju rodne ravnopravnosti i osnaživanja položaja žena u svim sferama društveno - političkog života.

Ona je istakla da Srbija ulaže napore u cilju postizanja veće zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, ukazavši na statistike u kontekstu procenta žena na visokim funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Srbiji.

Ambasadorka Jovanović istakla i da je u proteklom periodu Republika Srbija usvojila više zakona i strateških dokumenata u ovoj oblasti, među kojima i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Strategija za rodnu ravnopravnost i Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Ukazala da Republika Srbija baštini visok nivo učešća žena u spoljnoj politici i da o tome najbolje govori činjenica da, od ukupnog broja šefova diplomatsko konzularnih predstavništava, 31 odsto čine žene.