Printer Friendly Version Вести @ 16 September 2022 08:51 AM

15. септембар 2022. 

Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Представници Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији, на челу са амбасадором Невеном Јовановић, на Српском војничком гробљу у Битољу обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе, полагањем венца на заједничку гробницу у којој почивају мошти српских јунака палих за краља и отаџбину у ратовима за ослобођење и уједињење у периоду 1912-1918. године.

Церемонији полагања венаца, поред представника Амбасаде, присуствовали су и градоначелник Битоља Т. Коњановски, почасни конзул Републике Србије у Битољу С. Мицевски, почасни конзул Републике Србије у Охриду М. Филев, народни посланик у македонском Собрању и председник Демократске партије Срба у Македонији И. Стоилковић, као и бројни представници удружења и организација Срба у Републици Северној Македонији.

Том приликом, амбасадор Невена Јовановић подвукла да је 15. септембар, датум када уједно обележавамо и годишњицу пробоја Солунског фронта, дан у који су истовремено уткани и наш бол и наша слава, дан којим је отпочела нова страница наше историје, захваљујући невероватаном војничком надљудском подухвату српских војника који су од тог 15. септембра 1918. године под пуном ратном опремом, сламајући отпор окупатора, за само 45 дана превалили пут од планине Ниџе и Кајмакчалана до Београда, који је ослобођен већ 1. новембра.

С тим у вези, указала је да данашњи празник, због симболике коју носи, представља јасну поруку нама и нашим поколењима да јединствени можемо да чинимо велика дела, која остају уписана златним словима на страницама историје.

Амбасадор Невена Јовановић подсетила је да је Република Србија, на челу са председником Александром Вучићем, у потпуности посвећена регионалном миру и стабилности, градећи добре односе са суседима, истовремено задржавајући право да негује културу сећања и адекватно помаже српском народу ван матице да очува своју традицију, језик и идентитет.

Уједно, позвала је наше сународнике да где год да се налазе, чувају своју културу, веру, језик и ћирилично писмо, као и сећање на надљудске подвиге наших славних предака и њихову слободарску борбу.