Printer Friendly Version Вести @ 25 July 2022 08:59 AM

23. јул 2022.

Селаковић отворио Конзулат Србије у Охриду

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић отворио је данас у Охриду Конзулат Србије на челу са почасним конзулом.

Министар Селаковић је рекао да институција почасног конзула има дугу и богату традицију и несумњив значај у дипломатско-конзуларним односима и истакао да је ово 86. почасни конзулат Србије у иностранству.

„Уверен сам да ће отварање конзулата у Охриду са подручјем које обухвата територије општина Охрид, Струга, Дебар, Галичица, Дебарца и Центар Жупа, на челу са почасним конзулом Михајлом Филевим, пружити додатни подстрек унапређењу свестране сарадње Србије са Северном Македонијом“, истакао је Селаковић.

Како је нагласио, то није само наша добра билатерална сарадња на политичком нивоу, већ и сарадња у области културе, туризма, али и на пољу јачања наших економских веза и односа.

Селаковић је казао и да је уверен да ће допринос односима две земље дати и почасни конзул Филев, настављајући традицију својих предака, и више него успешно обављати ту функцију и својим примером дати додатни импулс односима два народа и две пријатељске државе.

„Оно што данас радимо једног дана ће бити историја, на историју не можемо да утичемо, али на оно што радимо данас утичемо и те како и тако стварамо будућу историју. Трудићемо се да та историја буде прожета и миром и стабилношћу и толеранцијом и пријатељским односима“, рекао је шеф српске дипломатије.

Он је подсетио да је Србија имала своје конзулате у Скопљу и Битољу, а да је ово први конзулат у Охриду.

Министар је констатовао да су билатерални односи две државе традиционално добри у многим сегментима, и да нису само притељски већ и братски, а да су утемељени на заједничкој историји и блиским везама два народа, али и на заједничкој опредељености за будућност.

„Сарадња са суседним земљама, очување мира и стабилност у региону, тежња пуноправном чланству у ЕУ јесу приоритети спољне политике Србије... Заједничка жеља за сарадњом и јачање мостова који нас повезују огледа се и у историјској иницијативи Отворени Блакан, где су три државе учиниле озбиљан и конкретан искорак у правцу интензивирања економске сарадње и побољшања квалитета живота грађана“, рекао је Селаковић.

Подсетио је и да је председник Србије Александар Вучић поручио недавно у Охриду да је највећа снага ове иницијативе у чињеници да она потиче од народа западног Балкана, који су препознали неопходност међусобне сарадње и повезивања.

Селаковић се присетио и неких историјских чињеница које су повезивале Србе и становнике Охрида, а то је да су Охриђани помагали српској војсци у Првом светском рату, као и да је научник Михајло Пупин донирао велико звоно једној од цркава у Охриду.

Министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска, која се обратила у име Владе и Министарства иностраних послова Северне Македоније, поздравила је отварање конзулата и истакла да је то још једна потврда унапређења односа две земље. Истакла је да две земље одлично сарађују на пољу културе, и најавила да ће ускоро бити потписан нови споразум о културној сарадњи.

Почасни конзул Михајло Филев рекао је да је отварање конзулата подвиг који ће довести до унапређења односа два братска народа, као и да ће његова највећа одговорност бити рад на томе.

Градоначелник општине Охрид Кирил Пецаков истакао је да је важно што је отворен почасни конзулат једне пријатељске земље и подсетио да та општина већ има успостављење пријатељске односе са Крагујевцом и Инђијом.

Свечаном отварању Конзулата Србије у Охриду присуствовали су представници Владе Северне Македоније, представници Срба у тој земљи, дипломатског кора и угледни представници културне и пословне заједнице.

Селаковић: Поносан сам на пријатељство Србије и Северне Македоније

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас након отварања Конзулата Србије у Охриду, да је, као представник Србије, али и Србин који има пуно пријатеља, кумова и сарадника из Северне Македоније, поносан на пријатељство две државе.

Он је рекао да је претходне ноћи у оквиру Охридског лета одржао говор на македонском језику истакавши да зна колико је важно када неко из неке друге земље дође и обрати се на језику земље домаћина.

„Тиме сам показао не само да поштујем своје домаћине већ и македонски језик и македонску културу које је тај језик изнедрио. Ценећи и уважавајући језик као темељ културе дошао сам овде не само да отворим наш Конзулат већ да покажем поштовање према нашим домаћинима“, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је на Охриду договорена иницијатива Отворени Балкан, али и недавно одржан самит ове иницијативе.

„Охрид је место одржавања самита Отвореног Балкана где су настављене тенденције стварања добрих односа али и услова за продубљивање те сарадње у различитим областима, кроз признавање академских звања, диплома кроз већу и ближу културну сарадњу“, рекао је он.

Упитан да прокоментарише однос Бугарске према Северној Македонији, он је казао да је његов посао као министра спољних послова да јача добросуседске односе, као и да су и Бугарска и Северна Македонија сусед Србије.

„Србија је изабрала пут јачања заједништва, пут јачања сарадње, јачања што више економске сарадње и Србија ће то наставити да ради. Ми бринемо своју бригу, радимо свој посао, а други нека раде свој посао“, рекао је министар.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs