Printer Friendly Version Вести @ 10 May 2022 10:19 AM

10. мај 2022. године

Потписан Протокол о сарадњи државних архива Србије и Северне Македоније

Протокол о сарадњи државних архива Републике Србије и Републике Северне Македоније потписали су у Скопљу директори ове две институције, др Мирослав Перишић и др Емил Крстески. Свечаном потписивању Протокола о сарадњи присуствовала је и Њ.Е. амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић.

Протоколом је предвиђена сарадња двеју установа у циљу повећања знања и обогаћења резултата научног рада и архивског наслеђа кроз заједничке научноистраживачке пројекте. Потписници ће размењивати научне и стручне публикације, радиће на пројектима заједничких издања зборника архивских докумената, организовати заједничке изложбе, округле столове и научне скупове сходно узајамно усаглашеној тематици.

На званичном састанку, који је уследио након потписивања Протокола о сарадњи, делегације су размениле искуства о досадашњем раду и разговарале о будућим плановима и активностима. Делегација Републике Србије имала је прилику и да се упозна са начином рада и службама у Државном архиву Републике Северне Македоније.