Printer Friendly Version Вести @ 8 April 2022 08:03 AM

7. април 2022.


Иновације из Србије помажу Северној Македонији и Албанији  да одговоре на KОВИД-19

Иновације из Србије које помажу Северној Македонији и Албанији да ублаже социо-економске последице пандемије ЦОВИД-19, представљене су данас у згради Уједињених нација у Скопљу. Примену ових решења подржала је Влада Републике Србије, кроз званичну развојну помоћ коју пружа Републици Северној Македонији и Републици Албанији у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”, како би допринела бржем опоравку ових двеју земаља од кризе.

Укупно 6 иновативних решења одабрано је путем Изазова који је прошле године покренуо Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Циљ овог јавног позива био је да омогући да иноватори из Србије своје знање и експертизу у одговору на KОВИД-19 пренесу партнерским предузећима и организацијама у Северној Македонији и Албанији.

„Очекује се да ће дугорочни утицај пандемије KОВИД-19 довести до пораста броја људи у ризику од сиромаштва, назадовања у областима образовања и здравствене заштите и продубљивања неједнакости међу људима. Овакав развој ситуације прети да угрози већ остварен, али и будући напредак у достизању Циљева одрживог развоја. УНДП подржава заједнички одговор земаља Западног Балкана на последице пандемије KОВИД-19, како би им помогао да адекватно одговоре на тренутне изазове и изграде отпорност на ову и будуће кризе”, рекла је Сања Бојанић, заменица сталног представника УНДП-а у Северној Македонији.

По речима Невене Јовановић, амбасадорке Републике Србије у Северној Македонији, подршка коју су компаније из Србије пружиле партнерским компанијама из Северне Македоније и Албаније у оквиру ове иницијативе одличан је пример како су идеје, на којима почива иницијатива Отворени Балкан, за веома кратко време добиле своју реализацију у пракси. „Осим што унапређује регионалну сарадњу, ова иницијатива отвара врата и за даље директно повезивање компанија из земаља учесница Отвореног Балкана“, додала је амбасадорка Јовановић.

„Пандемија KОВИД-19 подсетила нас је колико је регионална сарадња, попут иницијативе Отворени Балкан, важна за ефикасан одговор на овакве кризе. Република Србија је кроз званичну развојну помоћ, у оквиру ове иницијативе, обезбедила близу 200.000 долара за подршку Републици Северној Македонији и Републици Албанији да се брже опораве од социо-економских последица пандемије. Захваљујући овим средствима иноватори из Србије су пренели своја знања и експертизу партнерима у Северној Македонији и Албанији“, изјавио је Данијел Николић, помоћник Генералног секретара Владе Републике Србије.

Нола Исмајлоска, представница иницијативе Отворени Балкан истакла је да је регион показао да може сам да покрене нове активности које доприносе већој економској интеграцији, што је добро и за привреде и за грађане укључених земаља, као и за привлачење страних инвеститора. Исмајлоска је напоменула да се радује прикључивању нових чланица у иницијативу и проширењу сарадње, уз подршку УНДП-а, и у другим областима, попут културе, туризма, образовања.

Четири компаније из Србије помогле су партнерским компанијама у Северној Македонији да развију алгоритам за прецизније тумачење резултата тестирања на антитела на КОВИД-19, веб и мобилну апликацију за приступ здравственим услугама на даљину, бесплатан дигитални алат за учење на даљину и дигитално решење за ефикасније управљање малим и средњим предузећима (МСП) у области индустрије.

Две компаније из Србије омогућиле су да њихови партнери у Албанији уведу брзи антигенски тест за откривање коронавируса у раној фази инфекције и код асимптоматских пацијената, као и да развију дигиталну платформу за процену утицаја нових инвестиционих пројеката на животну средину и друштво.

Примена иновативних решења из Србије за одговор на кризу изазвану пандемијом КОВИД-19 у Северној Македонији и Албанији подржана је у оквиру пројекта “Оквир за убрзање постизања Циљева одрживог развоја”, који финансира Влада Србије, а спроводи УНДП.