Printer Friendly Version Вести @ 17 February 2022 03:58 PM

17.фебруар 2022.


 

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ
ОБЈАВЉУЈЕ ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ
ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ
НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ,
03. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ


Председник Републике Србије Александар Вучић потписао је Одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који су заказакани за 03. април 2022. године.

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије издало је обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима. Обавештење можете погледати на следећем линку http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/

Позивају се држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији, а који бораве у Републици Северној Македонији, да поднесу захтев Амбасади Републике Србије у Скопљу за гласање у иностранству. Пријаве се могу поднети најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 12. марта 2022. године (локално време у Републици Србији).

Напомињемо да је, сходно прописима, за гласање у иностранству за изборе за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који су заказани за 3. април 2022. године, потребно поднети пријаву, без обзира на то да ли сте се пријављивали за гласање на ранијим изборима.

Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте, односно личну карту са чипом која је очитана, потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Скопљу на е-mail konzularno@srbija.com.mk или лично сваког радног дана у периоду од 08:30 до 16:30 часова. Адреса: Амбасада Републике Србије, Питу Гули 8, 1000 Скопје, Република Северна Македонија.

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Амбасади Републике Србије у Скопљу може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак.

Образац захтева можете преузети ОВДЕ

У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.