Printer Friendly Version Вести @ 15 February 2022 05:53 AM

15. фебруар 2022.

Дан државности Републике Србије - Сретење

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку грађанима и грађанкама Србије поводом обележавања Дана државности Србије, у којој се каже:

"Све што имамо данас не би постојало без Сретења 1804. године у Марићевића јарузи крај Тополе. Тада смо и ми и наша држава постали могући захваљујући херојству предака и њиховој свести да је слобода важнија од свега. И баш као што су се Карађорђеви устаници окупили да би се изборили за слободу и васкрс српске државе, тако и данас као нација будимо уједињени у борби за Србију будућности. То дугујемо нашим прецима, али пре свега нашим потомцима.

Србија је данас међу најбрже растућим економијама Европе. Учинили смо је земљом брзих саобраћајница, снажне привреде, савремених технологија. Након година стагнирања и заостајања ухватили смо корак са светом и постали мотор развоја читавог региона.

Број пријатеља Србије се умножава, а они који у прошлости нису увек имали слуха за наше државне и националне интересе, данас су спремни да нас саслушају, јер Србија се као успешна демократска држава за то изборила.

Симболика Сретења није нешто због чега треба да се као народ осећамо супериорно, али је свакако основ да се не осећамо мање вредно од неких у нашем ближем или даљем окружењу. Србија и српски народ и данас једнако воле слободу и имају исту жељу, да своје друштво уреде на најнапреднијим цивилизацијским тековинама. На то нас обавезују и небројене жртве наших сународника који су своје животе уградили у темеље ове државе – да би наш народ био свој на своме, да би растао и напредовао.

На овај велики дан, сетимо се славних предака, свих оних који су положили живот да би Србија постојала, и заветујмо се да живимо за то да она свакога дана буде боља и успешнија. Наша борба данас мора бити демократска, наше кубуре и јатагани биће знање и вредан рад, а наша џебана слога и стрпљење. Стабилност и мир су услов нашег успеха.

Сретнимо се на Сретење за нашу Србију, земљу вредних и успешних људи, на коју би наши славни преци били поносни, а коју ће наша деца волети и за њу се борити свим срцем. Срећан Дан државности."