Printer Friendly Version Вести @ 24 November 2021 03:28 PM

24. новембар 2021.


"Отворени Балкан“ један од главних приоритета за Србију


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су за Србију, поред европских интеграција, као основног спољнополитичког приоритета, једнако важни и безбедност, стабилност и просперитет у региону, што доноси иницијатива „Отворени Балкан“.

Брнабић је, на конференцији "Отворени Балкан – Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона", истакла да је наш регион релативно мали и да ће нестабилност у било ком његовом делу без сумње лоше утицати на било кога од нас.

Србија је много тога урадила у последњих седам година. Имамо неке од најбољих економских резултата у Европи, отворили смо 60.000 нових радних места, упркос кризи изазваној коронавирусом, имамо рекордни ниво капиталних инвестиција и јасан план за будућност, која је први пут у последњих неколико деценија светла, навела је она.

Премијерка је нагласила да, уколико не успемо да оваквим иницијативама пренесемо део тог просперитета на наше суседе у региону, ризикујемо сав тај наш успех.

То није само нека лепа политичка идеја, већ је то најпаметнија могућа политика и за Србију и за наше партнере из „Отвореног Балкана“. Надам се да ће то увидети и сви остали из региона и да ће се прикључити, рекла је Брнабић, додавши да је веома важно да се остваре циљеви те иницијативе о слободном протоку људи, робе и радне снаге у региону.

Инвеститори траже добру средину за улагање, што је велика компаративна предност, посебно ако видите да је у Албанији и Северној Македонији прилично велика стопа незапослености, јер ће инвеститори видети користи од великог тржишта са радном снагом, навела је она.

Брнабић је оценила да ће у наредне две-три године остваривање ових циљева свакој земљи из „Отвореног Балкана“ повећати БДП за један проценат, а за пет до седам година, ако се прикључи још нека земља, и до седам одсто.

Председница Владе је нагласила да ће то отворити потпуно другачије перспективе младима из региона, јер ће моћи да раде у овом делу Европе.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs