Printer Friendly Version Vesti @ 12 November 2021 01:43 PM

11. novembar 2021. 

Obeležena 103. godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju u Republici Severnoj Makedoniji

 

Povodom obeležavanja 103. godišnjice od Dana primirja u Prvom svetskom ratu  na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju održana je centralna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti palim srpskim ratnicima. 

U ime Vlade Republike Srbije lovorov venac su položili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije gospodin Miodrag Кapor, NJ.E. ambasador Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović i izaslanik odbrane Republike Srbije potpukovnik Vujica Vukobratov.

Ceremoniji polaganja venaca su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Severne Makedonije Dragan Nikolić  i delegacija Armije Republike Severne Makedonije, direktor Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica Milutin Stančić,  gradonačelnik Bitolja Toni Кonjanovski, veliki broj predstavnika diplomatskog i vojnog kora akreditovanih u Republici Severnoj Makedoniji, predstavnici srpske zajednice u Republici Severnoj Makedoniji, studenti Кriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, kao i brojna udruženja opredeljena  za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti prisutnima se obratio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Кapor.

Istog dana položeni su venci i odata počast na srpskim vojničkim grobljima u mestima Bač, Živojno, Dobroveni i Skočivir u  podnožju planine Кajmakčalan.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u 11 časova na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.