Printer Friendly Version Вести @ 12 November 2021 01:40 PM

11. новембар 2021.

Обележена 103. годишњица Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији

Поводом обележавања 103. годишњице oд Дана примирја у Првом светском рату  на Српском војничком гробљу у Битољу одржана је централна церемонија полагања венаца и одавања почасти палим српским ратницима.

У име Владе Републике Србије ловоров венац су положили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије господин Миодраг Капор, Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић и изасланик одбране Републике Србије потпуковник Вујица Вукобратов.

Церемонији полагања венаца су присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, државни секретар Министарства одбране Републике Северне Македоније Драган Николић  и делегација Армије Републике Северне Македоније, директор Управе за развој и унапређење образовања на језицима заједница Милутин Станчић,  градоначелник Битоља Тони Коњановски, велики број представника дипломатског и војног кора акредитованих у Републици Северној Македонији, представници српске заједнице у Републици Северној Македонији, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, као и бројна удружења опредељена  за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти присутнима се обратио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

Истог дана положени су венци и одата почаст на српским војничким гробљима у местима Бач, Живојно, Добровени и Скочивир у  подножју планине Кајмакчалан.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у 11 часова на снагу ступило примирје у Првом светском рату.