Printer Friendly Version Vesti @ 9 November 2021 12:56 PM

9. novembar 2021. godine

NAJAVA ZA MEDIJE

Povodom obeležavanja 103. godišnjice od Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, u četvrtak, 11. novembra 2021. godine, u 11:00 časova, održaće se centralna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti palim srpskim ratnicima, polaganjem venaca na srpskom Vojničkom groblju u Bitolju.

U ime Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije, lovorov venac će položiti državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije gospodin Miodrag Кapor, zajedno sa NJ.E. ambasadorom Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevenom Jovanović i izaslanikom odbrane Republike Srbije potpukovnikom Vujicom Vukobratovim.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, studenti Policijsko-kriminalističkog univerziteta iz Beograda, Vlade Republike Severne Makedonije, diplomatskog i vojnog kora i predstavnici srpskih udruženja i organizacija u Republici Severnoj Makedoniji.

Istog dana planirane su ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti na srpskim vojničkim grobljima u mestu Bač, Dobroveni, Živojno i Skočivir, u podnožju planine Кajmakčalan.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u 11:00 časova u znak sećanja na, 11. novembar 1918. odine, kada je u 11:00 časova na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu. Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački stradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914-1918).