Printer Friendly Version Вести @ 9 November 2021 12:55 PM

09. новембар 2021. године

                                                             
НАЈАВА ЗА МЕДИЈЕ

Поводом обележавања 103. годишњице oд Дана примирја у Првом светском рату, у складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, у четвртак, 11. новембра 2021. године, у 11:00 часова, одржаће се централна церемонија полагања венаца и одавања почасти палим српским ратницима, полагањем венаца на српском Војничком гробљу у Битољу.

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, ловоров венац ће положити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије господин Миодраг Капор, заједно са Њ.Е. амбасадором Републике Србије у Републици Северној Македонији Невеном Јовановић и изаслаником одбране Републике Србије потпуковником Вујицом Вукобратовим.

Церемонији ће присуствовати представници Министарства одбране и Војске Србије, студенти Полицијско-криминалистичког универзитета из Београда, Владе Републике Северне Македоније, дипломатског и војног кора и представници српских удружења и организација у Републици Северној Македонији.

Истог дана планиране су церемоније полагања венаца и одавања почасти на српским војничким гробљима у месту Бач, Добровени, Живојно и Скочивир, у подножју планине Кајмакчалан.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11:00 часова у знак сећања на, 11. новембар 1918. одине, када је у 11:00 часова на снагу ступило примирје у Првом светском рату. Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначки страдалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918).