Printer Friendly Version Вести @ 4 November 2021 01:05 PM

4. новембар 2021. године

Иницијатива за сарадњу „Отворени Балкан“


Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас у Палати Србија председника Владе Републике Албаније Едија Раму и заменика председника Владе Републике Северне Македоније задуженог за европска питања Николу Димитрова, са којима је имао више састанака у оквиру иницијативе за сарадњу под називом „Отворени Балкан“. 

Тројица званичника разговарали су са представницима компанија из Србије, Албаније и Северне Македоније, након чега су се састали и са представницима Атлантског савета.

„Драго ми је због оволиког интересовања привредника, али и медија за иницијативу „Отворени Балкан“. То потврђује да је наша одлука да сарађујемо у оквиру ове иницијативе била исправна. Установили смо да су сви људи из наших бизнис заједница уз овај пројекат и виде огромне користи које могу да имају. Овим снажимо наше економије, омогућавамо бољи живот грађанима, али и нашим привредницима да раде неупоредиво боље. „Отворени Балкан“ је изузетна иницијатива, која прави разлику и која је направљена због људи који живе у сваком од наших градова, у сваком од наших села. Морамо да се боримо за више стопе раста, за бржи развој и морамо да радимо све што можемо да омогућимо нашим људима да направе бржи напредак“, истакао је председник Вучић у свом обраћању након трилатералног састанка са албанским премијером Рамом и замеником председника Владе Републике Северне Македоније Димитровом, са којима је разговарао о заједничким пројектима и даљем развоју односа земаља у региону. Он је пренео да је на састанку договорено и формирање Имплементационог савета чији ће задатак бити да координира договорено, јер је закључено да многе ствари које су постигнуте на политичком нивоу нису увек биле спровођене на терену.

Председник Вучић је навео да је договорен несметан транзит између земаља, да би се омогућили бржи раст и виша стопа развоја, јер све три државе заостају за развијеним земљама и најавио да ће крајем децембра у Тирани бити одржан наредни састанак на којем ће бити потписан и Меморандум о разумевању по питању радних дозвола, јер је то једини начин да се радници задрже у региону.

„Фрустрирани смо када не урадимо и не спроведемо оно што је договорено на политичком нивоу и зато ће сада морати да се сакупе све агенције и инспекције како би ова идеја победила и како би сви могли да иду напред. Сви привредници подржавају ову иницијативу и само траже брже резултате, активност и да се не зауставимо само на политичким декларацијама“, рекао је председник Вучић.



Председник Владе Републике Албаније Еди Рама изјавио је да су у фокусу иницијативе привредници, пољопривредници, дистрибутери, радници, студенти и академски грађани. Он је истакао да је суштина иницијативе како да наше економије и тржишта заједно расту, пошто појединачно остају мала, као и како да цео регион има већи прилив директних страних инвестиција.

„Може да се види шта је урадила Србија, коју узимам као пример јер је заиста направила велики искорак у привлачењу директних страних улагања“, рекао је албански премијер и додао да ће на наредном састанку у Тирани сви договори бити претворени у „конкретне резултате“. Он је поручио и да би требало да се предузму заједнички кораци за приближавање региона Европској унији.



Заменик председника Владе Републике Северне Македоније Никола Димитров истакао је да је регионална сарадња мудар, прави и европски избор, као и да је солидарност основ за будућу интеграцију, што значи да морамо да се бринемо једни о другима као што се бринемо о самима себи.

„Иницијатива је усмерена на то да градимо солидарност тако што ћемо успоставити јединствено тржиште, то је транзиција ка зеленој економији, али и да једни другима помажемо када се суочавамо са катастрофама“, рекао је Димитров и додао да би велики бенефит био да се елиминишу трговинске препреке. Он је навео и да сматра неопходним да што више сарађујемо у региону, како бисмо пред ЕУ били убедљивији у ставу да нећемо да донесемо нерешене проблеме.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл