Printer Friendly Version Вести @ 2 September 2021 08:42 AM

1.09.2021.

Председник Вучић на Бледском стратешком форуму

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Словенији где се одржава Бледски стратешки форум, који традиционално окупља лидере региона и земаља чланица Европске уније, као и представнике европских институција. Том приликом председник Вучић учествовао је на првом лидерском панелу овог Форума под називом „Будућност Европе – одолети и истрајати“ где је нагласио да верује у уједињену Европу.

"Политика је визија и њено остварење, а наш посао је да служимо народу, земљи и нацији", поручио је председик Вучић и додао да само уједињена ЕУ може да се избори са економском кризом.

"Имао сам састанак са председником Европског савета Шарлом Мишелом, са којим сам разговарао о европској перспективи Србије и о ономе што су наши задаци", рекао је председник Вучић и додао да је током сусрета било речи и о политичкој ситуацији на Југоистоку Европе и улози Србије у Европи.

Председник Вучић је подвукао да Србија настоји да сачува националне и државне интересе, као и да је било речи о дијалогу са Приштином, ситуацији у региону, владавини права у Србији и свим даљим напорима које Србија мора да предузме на свом европском путу.

"Морамо да гледамо да се зближавамо једни са другима, да избегавамо сукобе и да отварамо границе", истакао је председник и нагласио да је поносан на иницијативу Отворени Балкан.

Председник Вучић се осврнуо и на разговор са председником Републике Словеније Борутом Пахором о добрим односима двеју земаља, као и трговинској размени Србије и Словеније која из године у годину расте и напредује и уједно захвалио на прилици, организаторима Форума да изнесе своје идеје о тренутно важним темама.

Председник Вучић је казао да је у сусрету са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања, Мирославом Лајчаком, изразио своју забринутост да ће Албанци кренути у кампању уласка у различите институције.

"За нас је ЕУ потребна и важна, али морамо у међувремену да живимо, преживимо и унапређујемо нашу економију и живот наших људи", закључио је председник Вучић, истичући да су то за Србију кључне ствари.

Извор/Фото: Председништво/Димитрије Голл