Printer Friendly Version Вести @ 12 July 2021 10:31 AM

10. јул 2021. године

Циљ да млади остану у Србији


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на отварању Самита српске омладине и студената Балкана да је циљ да млади остану у Србији и у земљама региона и да се враћају из иностранства.

Брнабић је говорећи о образовању указала на то да се 80 одсто ученика у дуалном образовању запосли у фирмама у којима је радило праксу, а да се од ове школске године уводи дуално образовање на факултете.

Она је додала да је 15 милиона евра издвојено за програм „Моја прва плата“, а да је 22 до 23 одсто младих незапослено.

Немамо више толико проблема са одливом мозгова, а од 2015. до 2019. године имамо нето прилив високо образованих од 24 до 29 година, рекла је Брнабић.

Премијерка је младе на скупу позвала да се вакцинишу.

Председница СКОНУС Маргарета Смиљанић позвала је све на самиту да се уједине како би градили заједничку будућност.

Самиту српске омладине и студената Балкана „Синергија као кључ успеха“ присуствовало је око 300 младих из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Скуп је организовао Центар за едукацију и развој омладине Београда.

Селаковић: Обележимо заједно Дан српског јединства, слободе и националне заставе


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић позвао је данас грађане Србије и Србе у региону и дијаспори да ове године Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, прославе истицањем српске тробојке.

„Наша застава је заједничка Србима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, али нисмо довољно радили на изградњи и поштовању култа заставе, који је укорењен код многих народа“, рекао је Селаковић обраћајући се учесницима Самита српске омладине и студената Балкана „Синергија као кључ успеха“.

Селаковић је подсетио да је 15. септембра пробијен Солунски фронт, када је отписана Србија успела да се подигне, и да су у тој војсци били Срби са свих простора некадашње Југославије, па и са друге стране океана.

Према његовим речима, морамо да се много више образујемо и да много више учимо о темељима наше националне свести.

Говорећи о потреби неговања заједничког српског идентитета, Селаковић је оценио да ћемо као народ опстати ако будемо јединствени и спремни да се боримо за сопствену будућност.

„Да је Србин бити лако, та Србин би био свако. Али ми смо народ који је опстао на историјској сцени зато што се боримо, а лакше ћемо се борити заједно са заједничком свешћу и идентитетом“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио значај снажнијег и масовнијег укључивања младих у српску јавну и културну дипломатију, и предложио да, у оквиру заједничке борбе за промовисање наше културе као обележја националног идентитета, почнемо да масовно заједнички наступамо на друштвеним мрежама. 

„Мислим да је улога младих у тој борби кључна, а за вас је то 30 секунди и један клик. Потрудите се да на такав начин упознајете цео свет са оним чиме се као народ поносимо… Умрежимо српску омладину у региону, долазите у Београд и упознајте се једни са другима. Виђајте се и сарађујте а ми смо ту да вам помогнемо када понудите идеју“, рекао је Селаковић.

Селаковић је захвалио СКОНУС-у и Центру за едукацију и развој на организацији данашњег скупа, најављујући да ће МСП од следеће године Самит српске омладине и студената Балкана финансирати, не пројектно, већ кроз редовно буџетско финансирање.