Printer Friendly Version Вести @ 19 February 2021 09:15 AM

Добри односи Србије и Северне Македоније важни за регион


Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи боравио је у посети Србији, током које се састао са председником Србије Александром Вучићем, председником Народне скупштине Ивицом Дачићем и председницом Владе Аном Брнабић.

Председник Вучић је у разговору са министром Османијем рекао да су добри односи две земље од највеће важности за цео регион и истакао „мини шенген“ као пример успешне сарадње, на добробит грађана и у корист економског развоја земаља, активно укључених у ту иницијативу.

Вучић је издвојио и значај Меморандума који су потписале Србија, Северна Македонија и Албанија, а који омогућава међусобну помоћ и сарадњу њихових здравствених система за лечење оболелих од Ковид-19.
Навео је конкретне пројекте који би допринели бољем повезивању и економској сарадњи двеју земаља, попут модернизације железничке пруге до Скопља и јачања инфраструктуре на граничним прелазима.

Вучић је, такође, рекао да Србија подржава европске интеграције Северне Македоније.

Османи је захвалио за донацију вакцина, које је председник Вучић у недељу уручио премијеру Заеву, а које су омогућиле да почне вакцинација северномакедонских грађана и, како је рекао, пробудиле нову наду.

Саговорници су разговарали и о унапређењу положаја Срба у Северној Македонији, односно Македонаца у Србији.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић је оценио да су билатерални односи између Србије и Северне Македоније добри, о чему сведочи и интензивни политички дијалог и размена посета на високом и највишем нивоу.

Истакао је да је пријатељство између две земље и два народа додатно ојачано током пандемије и да у прилог томе говори и донација вакацина које је Србија, у знак солидарности, уступила Северној Македонији.

Министар Османи се сагласио да се односи две земље развијају у добром правцу и истакао да је приоритет Владе Северне Македоније сарадња са земљама региона, те да је у складу са тим његова прва посета као министра иностраних послова управо посета Србији. Нагласио је важност контиунираног политичког дијалога јер је то најбољи начин решавања свих питања.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је у разговору министром Османијем истакла да је Србија веома заинтересована за јачање билатералних односа и развој регионалне сарадње у оквиру „мини шенгена“, оценивши да је та иницијатива од великог значаја за економски развој свих земаља, укључених у тај процес. 

Она је нагласила да је одржавање међувладиних седница одлична платформа за постизање договора о будућим корацима ка унапређењу економске и трговинске сарадње и јачем повезивању Србије и Северне Македоније.

Саговорници су потврдили узајамну подршку на путу ка чланству у Европској унији.

Током посете Србији, Османи се састао и са министром спољних послова Републике Србије Николом Селаковићем.


Београд,
18. фебруар 2021. године