Printer Friendly Version Завршетак мандата амбасадорке @ 1 July 2020 02:55 PM

ЗАВРШЕТАК МАНДАТА АМБАСАДОРКЕ ДУШАНКЕ ДИВЈАК-ТОМИЋ


Амб.Д.Дивјак-Томић завршила је мандат у Републици Северној Македонији (РСМ), као и 48-година дугу дипломатску каријеру. Током свог мандата у Скопљу, амб. Д.Дивјак-Томић посвећено је радила на промовисању угледа и интереса Републике Србије у РСМ и унапређењу односа и сарадње између наших народа и држава, поклањајући посебну пажњу интересима припадника српског народа и заштити српске националне културно-историјске баштине на тлу РСМ. 


Председник РСМ Стево Пендаровски, актуелни премијер Оливер Спасовски и МИП Никола Димитров примили су амб.Д.Дивјак-Томић у опроштајне посете. У свим сусретима наглашени су веома добри и пријатељски односи између наших држава и народа и иззражена обострана жеља да се они наставе и интензивирају у многим областима, посебно на економском плану. На тим линијама, пројекат тзв.мини Шенген  оцењен је веома добром примером билатералне и регионалне сарадње. Македонски званичници су захвалили амб.Д.Дивјак-Томић на њеном личном доприносу, нагласивши да је оставила велики траг током свог мандата. Као знак посебног признања за допринос у развоју пријатељских односа између РСМ и Р.Србије, МИП Димитров је амб.Д.Дивјак-Томић уручио и посебну плакету.


Посетом МИП РСМ амб.Дивјак-Томић је одала признање колегама из Кризног штаба РСМ на изузетној сарадњи са Амбасадом и захвалила на њиховој предусретљивости у пружању помоћи грађанима Р.Србије у време пандемије корона вируса.   


Услед ограничења због епидемије корона вируса амб. Д.Дивјак-Томић званично је обавила опроштајне посете само неким општинама, које одржавају дугогодишњу сарадњу са општинама у Р.Србији. Градоначелници Штипа, Центра и Куманова похвално су оценили добру и пријатељску сарадњу са Амбасадом Р.Србије и, посебно захвалили  амб.Д.Дивјак-Томић на њеном личном доприносу.
Годину дана амб. Д.Дивјак-Томић обављала је и функцију доајена дипломатског кора, зашта је добила похвале својих страних колега акредитованих у Скопљу и колега у МИП РСМ.
На самом крају мандата амб.Д. Дивјак-Томић посетила је породицу Петровић у селу Волково и уручила им личну донацију (њен поклон од дипломатског кора), уз најлепше жеље да овим гестом бар мало олакша бригу око њихових синова Зорана и Стефана, који су трајно везани за туђу помоћ.