Printer Friendly Version ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ @ 14 May 2020 12:05 PM

- Границе Републике Србије за улаз путника су и даље затворене;

1. Улаз у Републику Србију је могућ за држављане Републике Србије, стране држављане са регулисаним боравком у Републици Србији и акредитоване чланове страних дипломатско-конзуларних представништава, уз најаву, односно сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Србије, с обзиром да су гранични прелази формално затворени.

Држављанима Републике Србије, страним држављанима са регулисаним боравком у Републици Србији и акредитованим члановима страних дипломатско-конзуларних представништава у Републици Србији, приликом уласка у Републику Србију, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).
Уколико ове категорије лица поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе у Републику Србију, односно уколико су у иностранству боравили не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести Covid-19, не изриче се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазавано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).
Деца до 12 година старости не морају да имају тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседује негативан тест.

Наведене мере се не примењују у следећим случајевима: на држављане Републике Србије и стране држављане са регулисаним боравком у Републици Србији, који су чланови посаде теретних моторних возила, теретних бродова, возопратно особље железничких возила, посаде и кабинско особље ваздухоплова, којима се обавља међународни превоз у друмском, железничком, водном и ваздушном саобраћају.
Наведене мере се не примењују на држављане Републике Србије и држављане суседних држава који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији суседне државе, односно на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољоприврдног земљишта да лицеобавља пољопривредне радове на нжњеговом земљишту.
Наведене мере се не примењују на држављане Републике Србије који су запослени на територији  суседне државе и који поседују документ послодавца о радном ангажовању, као ни на  држављане суседних држава који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању.

2. Улаз за стране држављане који немају регулисан боравак у Републици Србији је могућ ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, односно улазе у Републику Србију, као и дозволу коју издаје радно тело Владе Републике Србије (Комисија).

Страни држављани који немају регулисан боравак у Републици Србији, којима је потребна дозвола радног тела Владе (Комисија), више информација о процесу аплицирања за дозволу могу добити на mail: info.covid-19@gov.rs
Најава, односно подношење захтева за ову категорију лица, врши се посредством дипломатско-конзуларних представништава земаља чији су држављани.