Printer Friendly Version Oбавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије @ 12 May 2020 10:12 AM

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СКОПЉУ
ОБЈАВЉУЈЕ ЈАВНИ ОГЛАС ПОВОДОМ
ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ,
21. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ

Председник Републике Србије је, 10. маја 2020. године, донео Одлуку о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник РС“, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.


Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, донела је Решење, 11. маја 2020. године, о наставку изборних радњи.
Републичка изборна комисија је донела и Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Републике Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године. Решење и Роковник се могу наћи на следећем линку:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

Позивају се држављани Републике Србије са боравком у Републици Северној Македонији да се пријаве Амбасади Републике Србије у Скопљу ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. У складу са Законом, пријаве ће се примати најкасније до 30.  маја 2020. године.


Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.

Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ

Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Скопљу поштом или на е-mail.


Адреса: Амбасада на Република Србија, Питу Гули 8, 1000 Скопје, Република Северна Македонија
Факс: (+389)23131-428
Е mail:  konzularno@srbija.com.mk


Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Амбасаде Републике Србије у Скопљу може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ

У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.

Амбасада Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.