Printer Friendly Version Македонски слависти @ 21 August 2018 01:30 PM

Македонски слависти на 16. Међународном конгресу у Београду

(20-27. август 2018.г.)

Поводом Конгреса у Београду, који се први пут одржава у Србији, амб. Душанка Дивјак–Томић примила је групу македонских слависта, у којој су били: проф др Максим Каранфиловски, проф др Димитар Пандев, проф др Елена Јованова-Грујовска, проф др Снежана Веновска, проф др Лидија Тантуровска и проф др Соња Елзесер.

 

У веома пријатном разговору, амб. Душанка Дивјак–Томић се захвалила на веома добром одзиву македонских слависта (25 пријављених учесника) и на њиховој спремности да својим радовима (18) и активним учешћем у различитим сегментима Конгреса, дају свој допринос успеху овог изузетно значајног скупа.
У разговору је изнето и више корисних иницијатива у циљу унапређења сарадње између научних институција двеју држава у области славистике. У интересу очувања наших језика у двема земљама, указано је да постоје бројне могућности које се недовољно користе. У том контексту наглашена је потреба да се у обе земље обнове лекторати (за српски, одн. македонски језик).
Најављени су „Дани српког језика“ (новембра ове године) у Скопљу, у оквиру традиционалне манифестације посвећене мањинским језицима, што је амб. Душанка Дивјак–Томић свесрдно подржала и пренела спремност Амбасаде да активно учествује у овој манифестацији.