Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ годишњице Брегалничке битке @ 5 July 2017 09:43 AM

Одавањем почасти палим српским ратницима на брду „Каленица“ код Штипа обележена je 104. годишњица годишњица Брегалничке битке. На том месту је 29. јуна 2015. године откривена спомен плоча. Према одлуци општине Штип, обележавање годишњице Брегалничке битке (сваке године на дан 29. јуна), унето је и у програм Општине за обележавање значајних датума и истакнутих личности.

У име Владе Републике Србије венац је положио Драган Поповић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а у име Амбасаде, амбасадор Душанка Дивјак Томић и изасланик одбране ппук. Јован Кованџић.


Венце и цвеће су положили и заменик министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Р. Македоније Власта Димковић, градоначелник Штипа Илчо Захареијев, представници Демократске партије Срба у Македонији и Српске заједнице, КУД “Српски вез” из Куманова, представници удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији, као и представници борачке организације Штипа.
Истог дана представници Удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији, Српског културног центра Спона и локалне саоуправе Македонске Каменице,  положили су венце и цвеће у крипти Спомен-школе у селу Цера, где су положене кости страдалих српских војника у биткама на Говедарнику и Осогову, током Другог балканског рата. Полагање венаца и одавање почасти на овом војном меморијалу од прошле године укључено је у програм обележавања на војним меморијалима који се налазе на потезу Велес-Штип-Македонска Каменица.


Имајући у виду да је од 2015. године спомен костурница Доње Карасларе код Велеса део целовитог програма обележавања на војним меморијалима који се налазе на овом потезу, представници Удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији и Амбасаде положили су цвеће и у крипти ове спомен костурнице.