Printer Friendly Version Дан примирја у Првом светском рату @ 15 November 2016 01:54 PM

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату


У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, Дан примирја у Првом светском рату, на тлу Р. Македоније обележен је у петак, 11. новембра 2016. године, на српским војничким гробљима у Битољу, Бачу, Живојну и Добровени. Полагањем венаца и цвећа одата је почаст српским војницима страдалим у Великом рату.

Организатор ових манифестација је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Скопљу и Конзулатом Републике Србије у Битољу, на челу са почасним конзулом.
Државну делегацију је предводио Милан Поповић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, који је у име Владе Републике Србије положио венац. У делегацији су били и представници Министарства одбране и Војске Србије, као и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда и Бања Луке.

Централној комеморацији у част палим српским војницима и другим жртвама страдалим у Првом светском рату, која се традиционално оджава на Српском војничком гробљу у Битољу, присуствовали су и цвеће/венце положили представници АРМ, дипломатског и војног кора, као и удружења Срба из Битоља, Скопља и Тетова.
Полагањем венаца и цвећа почаст страдалим српским војницима одали су амбасадор и војни изасланик Француске, војни изасланици Русије, Грчке, Италије, В. Британије, САД, Бугарске, Канцеларије НАТО, као и почасни конзули Грчке и БИХ.
У име Владе Републике Србије, скупу се пригодним говором обратила амбасадор Душанка Дивјак-Томић.

Државно-војна делегација Србије одала је пошту палим српским јунацима полагањем венаца и на српским војничким гробљима у Бачу, Живојну и Добровени.

Шире о обележавању Дана примирја у Првом светском рату можете погледати на следећем линку:

www.youtube.com/watch?v=JNBJUwaMw4E