Printer Friendly Version 104 Годишњица Кумановске битке @ 3 November 2016 07:49 AM

Обележавање 104. годишњице Кумановске битке


  У оквиру спомен-комплекса „Зебрњак“ код Куманова, у недељу, 23. октобра 2016. године, обележена је 104. годишњица Кумановске битке.  Манифестација  је одржана у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Скопљу.

Код споменика “Победе српске војске“ положени су венци и одата почаст српским војницима страдалим у Кумановској бици. У име Владе Републике Србије венац је положила амб. Душанка Дивјак-Томић, а венце  су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Владе Републике Македоније, представници Мисије ОЕБС-а у Републици Македонији, заменик војног изасланика Руске Федерације, као и представници странака и асоцијација Срба у Републици Македонији.


Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, скупу су се обратили амб. Душанка Дивјак-Томић, заменик министра културе у Влади Македоније Драган Недељковић, као и председница Српске заједнице у Македонији Гордана Стојковска.
После церемоније полагања венаца изведен је и пригодан културно-уметнички програм.

На скупу је било присутно неколико стотина Срба из целе Македоније, чланова српских партија и удружења, а присуствовали су и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918.године из Врања, као и чланови бициклистичког клуба из Врања који су на Зебрњак дошли бициклима.