Printer Friendly Version ИЗЛОЖБА @ 10 October 2016 03:23 PM


ДОБРОВИЋ, ШУМАНОВИЋ, КОЊОВИЋ, ШУПУТ – ЕВРОПСКИ КОНТЕКСТИ

у Галерији МАНУ (отворена до 25. новембра 2016.)

Радно време Галерије МАНУ: сваког радног дана од 10.00 до 14.00 сати и од 17.00 до 20.00 сати; суботом и недељом од 17.00 до 20.00 сати.

У среду, 5. октобра 2016. године у Галерији Македонске академије наука и уметности (МАНУ) у Скопљу свечано је отворена изложба Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски контексти, коју је Галерија Матице српске реализовала у оквиру међународне сарадње.

Галерија Матице српске је приредила изложбу у сарадњи са Македонском академијом наука и уметности, Српском академијом наука и уметности и Амбасадом Републике Србије у Македонији, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а у жељи да се македонској јавности представи Галерија Матице српске и део уметничке колекције коју Галерија баштини.

На отварању изложбе говорили су: академик Газанфер Бајрам, шеф ликовног одељења МАНУ, академик Таки Фити, председник МАНУ, Њ. Е. Душанка Дивјак Томић, амбасадорка Републике Србије у Македонији, Марко Деспотовић, представник Министарства културе и информисања Републике Србије, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и академик Влада Урошевић, који је изложбу званично отворио. Отварању изложбе присуствовали су Елизабета Канческа Милевска, министарка културе Македоније, Оливер Спасовски, министар унутрашњих послова Македоније, Драган Недељковић, заменик министра кулутуре, представници дипломатског кора и македонског јавног и културног живота, као и грађани.


Изложба обухвата дела четворице уметника – Петра Добровића (1890−1942), Саве Шумановића (1896−1942), Милана Коњовића (1898−1993) и Богдана Шупута (1914−1942) – који су својим деловањем обележили српску уметност прве половине XX века. 
Изложбу прати и двојезични (српско-енглески и македонско-енглески) каталог.


Изложба је реализована у оквиру програма међународне сарадње под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Реализацију изложбе омогућили су:

Sava Osiguruvanje, a.d.            Еуростандард Банка                Zegin doo.

                
Шире о изложби можете погледати на следећем линку:
https://www.youtube.com/watch?v=79jaTcCozrE