Printer Friendly Version Академик Глигор Чемерски у Амбасади @ 29 March 2016 01:22 PM

Академик Глигор Чемерски, један од највећих македонских савремених уметника, са супругом Рајном, посетио је Амбасаду 29.марта о.г. У срдачном и пријатељском разговору са амб. Душанком Дивјак-Томић, разговарано је о сарадњи у области културе између Србије и Македоније и, посебно, о предстојећој изложби академика Чемерског у салону Српске академије наука и уметности у Београду, у мају о.г.  Дела академика Чемерског  добро су позната и високо цењена код београдске и српске публике, која је имала прилике да у њима ужива на изложбама на којима је академик Чемерски већ излагао.  

Академик Чемерски је евоцирао и успомене на бројне српске уметнике са којима је студирао на Ликовној академији у Београду и многим другим, са којима одржава пријатељске везе, дружећи се с њима у Београду, Паризу, Скопљу...

Монументална изложба академика Чемерског у Београду  један је од заједничких пројеката у оквиру сарадње САНУ и МАНУ, а на основу Меморандума о сарадњи двеју Академија, потписаном у фебруару о.г. Истовремено, то је и врло важан сегмент свеукупне сарадње у области културе и уметности између Републике Србије и Републике Македоније.   

Са академиком Чемерским, који је и секретар Оделења за ликовну уметност МАНУ, било је речи и о припремама монументалне изложбе дела четири великана српског сликарства прве половине ХХ века, из фонда. Дела академика Чемерског  добро су позната и високо цењена код београдске и српске публике, која је имала прилике да у њима ужива на изложбама на којима је академик Чемерски већ излагао.  Галерије Матице српске из Новог Сада, под насловом „Добровић, Коњовић, Шумановић и Шупут – Европски контексти“. Изложба ће бити отворена у септембру о.г, у салону МАНУ, у Скопљу, такође у оквиру пројеката обухваћених Mеморандумом о сарадњи двеју Академија и уз подршку министарстава културе двеју држава и Амбасаде.