Printer Friendly Version Свечаност поводом Дана државности Републике Србије у Скопљу 15.02.2016. @ 18 February 2016 12:53 PM

Амбасада РС у Скопљу, Почасни конзулат Р. Србије у Битољу и модна кућа „МОНА“ из Београда, 15. фебруара 2016. године, организовали су свечаност и пријем поводом Сретења - Дана државности Р. Србије.

Свечаном облежавању Дана државности Репоублике Србије у Македонском народном театру у Скопљу, присуствовало је више од 600 званица. Поред председника Скупштине Републике Македоније Трајка Вељановског, присуствовали су и министри у Влади Републике Македоније, Оливер Спасовски, Елизабета Канчевска Милевска и Фросина Ташевска Ременски, заменик министра иностраних послова Драгана Кипријановскa, представници дипломатског кора и бројне угледне личности из политичког, јавног и културног живота Македоније. 

Пријему су присуствовали и представници Срба у македонским органима власти, заменик министра културе Драган Недељковић и посланик у Собрању и председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић, као и председници удружења Срба у Р. Македонији.

У пригодном обраћању амбасадорка Републике Србије у Републици Македонији, Душанка Дивјак Томић, укратко је приказала историјски пут државности Србије у модерном смислу речи и нагласила значај 15. фебруара, као датума два важна историјска догађаја - почетка Првог српског устанка 1804.године и усвајања Сретењског устава 1835. године. Након потсећања на 100-ту годишњицу догађаја током  Првог светског рата, који су за Србију и српски народ били, можда, најтрагичнији, али и најславнији у нашој савременој историји, указала је на основне приоритете у развоју данашње Републике Србије, као и на наше виђење Балкана, као оазе мира, стабилности сарадње свих држава у региону. Осврнула се и на добре и свестране односе између Р. Србије и Р. Македоније, нагласивши да ове године обележавамо и 20 година од успостављања дипломатских односа, као значајан јубилеј у нашим међусобним односима. 


 

У пригодном културном програму, којим су евоциране успомене на важне датуме у нашој модерној историји, наступили су првак опере Народног позоришта, професор Оливер Њего, уз клавирску пратњу професора Николе Рацкова, хор Педагошког факултета из Врања „Даскал“,

као и првак Драме народног позоришта у Београду Лепомир Ивковић. У другом делу програма представљена је тематска колекција „Звездана капија“, модне куће „МОНА“.   

Свечано обележавање Дана државности помогли су својим донацијама Почасни конзулат Р. Србије у Битољу, „МОНА“, као и винарије „Алексић“ из Врања, „Тиквеш“ из Скопља, „Стара соколова ракија“, „Нектар-Фруктал“ из Београда и компанија „ТМБ Диамонд“ из Панчева.