Printer Friendly Version Изложба Миливоја Новаковића - Кањоша отворена у Скопљу 7. јула 2015. године @ 14 July 2015 01:39 PM

У оквиру овогодишњег издања „Скопског лета“, ликовној публици у Републици Македонији представљена је изложба истакнутог српског сликара, магистра сликарства, Миливоја Новаковића - Кањоша. Изложбу, под називом „Пејзаж омеђен сунцем“, свечано је отворила амбасадор Републике Србије у Скопљу Душанка Дивјак - Томић.

Миливоје Новаковић - Кањош академски је сликар, који је до сада излагао на четрдесетак самосталних и преко 300 групних изложби у земљи и иностранству. Ликовну академију дипломирао је 1964. године у Београду, а након студија је живео и стварао у неколико европских земаља и Русији. Његове слике налазе се у збиркама многих познатих колекционара широм света.

Отварајући изложбу, амбасадорка Душанка Дивјак - Томић нагласила је, између осталог, њен значај у контексту културне сарадње двеју држава, јер се ради о уметнику раскошног талента, који је ликовно умеће учио од најеминентнијих сликара 20. века, са наших простора.

Миливоје Новаковић - Кањош образложио је концепт своје изложбе идејом поштовања чистог језика слике и потпуне конзистентности у његовој употреби, која укључује посебну боју и турбуленције у форми изградње композиција.